Von der Leyen: Erősödő antiszemitizmus fenyegeti a zsidókat Európában
Von der Leyen: Erősödő antiszemitizmus fenyegeti a zsidókat Európában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 26.
Noha a második világháború után Európát a béke ígéretére építették, az antiszemitizmus ismét erősödik a kontinensen, és fenyegeti a zsidó közösségeket - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a holokauszt január 27-én esedékes nemzetközi emléknapja alkalmából szerdán.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulójához kapcsolódóan kiadott közleményében Ursula von der Leyen hangsúlyozta,

a holokauszt Európa katasztrófája volt, amelyet az antiszemitizmus idézett elő, és amely megfosztotta a zsidó népet az emberi mivoltától.

Emlékeztetett: idén 80 éve tartották a wannseei konferenciát. Ezen a találkozón tervezték el a nácik, hogy Európa-szerte szisztematikusan üldözni fogják a zsidókat azzal a céllal, hogy megsemmisítsék a zsidó népet - közölte. Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.

"Amikor európai utcákon sárga csillagot viselő emberek vonulnak fel, és a világjárvány okán született intézkedéseket a náci rezsim által elkövetett népirtáshoz hasonlítják, azzal a soá áldozatainak sorsát teszik banálissá" - fogalmazott. 

A holokauszt eltorzítása a gyűlöletbeszédet táplálja. Minden európainak tisztában kell lennie a tényekkel, és meg kell ismernie, mi történt a holokauszt során - hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság egyik "legfontosabb törekvése, hogy a zsidók vallási és kulturális hagyományaik szerint élhessenek Európa-szerte, mert Európa csak akkor fejlődhet, ha zsidó közösségei is virágoznak, és mert a zsidó élet az európai történelem és Európa jövőjének szerves része" - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Az auschwitzi tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!