hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Apartheid állam” - ezért szabadult el Nyugaton is az Izrael-ellenesség
Vesztésre áll az antiszemitizmus elleni küzdelem
„Apartheid állam” - ezért szabadult el Nyugaton is az Izrael-ellenesség

Palesztinpárti, antiszemita tüntetés Hollandiában(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 02.
Izrael és a Hamász konfliktusának eszkalációját mindig antiszemita és anticionista tüntetések kísérik Európában és újabban az Egyesült Államokban is. Ezek – akár az utcákon, akár a közösségi médiában jelentkeznek – egyre elsöprőbb erejűek, a nyugati országok bevándorláspolitikájának és a propalesztin szélsőbaloldal befolyásának köszönhetően.

Jerusalem Post szerint az IDF, az izraeli hadsereg teljesítménye a legutóbbi gázai konfliktus során történelmi léptékben mérve is páratlan bravúr: a különböző célpontokra kilőtt több mint 4000 bomba összesen 60 civil életét követelte (egy részük az izraeli területek elérése előtt felrobbant iráni rakéták áldozatává vált) – a megöltek több mint kétharmada (mintegy 225 személy) terrorista volt.
De a Hamász a fizikai mellett egy másik frontot is nyitott, és ott övék a bravúr.

Iszmáil Hanije terrorvezér – miközben köszönetet mondott Iránnak a támogatásért és a fegyverekért – kijelentette, hogy a tizenegy napos háború meghiúsította Izrael együtt­élést célzó törekvéseit és „integrálódását az arab világba”. Ezzel aláásta az előző amerikai adminisztráció közvetítésével tető alá hozott Ábrahám-egyezményeket – a Hamász ugyanis a palesztin nacionalizmuson túl a globális iszlám zászlóvivőjének tartja magát, és mint ilyen, a nemzetközi muszlim közösség támogatására épít. Efraim Karsh izraeli–brit történész a Spectatorban úgy fogalmaz, hogy a konfliktusnak „vajmi kevés köze van a palesztinok izraeli dominancia alóli felszabadításához. Sokkal inkább a Szentföld Izraeltől való megszabadításának gondolata motiválja”.

A nyugati társadalmak ugyanakkor a közel-keleti eseményeket egyre inkább ugyanazon a szűrőn keresztül, faji kérdésként szemlélik, mint saját társadalmi problémáikat. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!