hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hová tűnnek a zsidók Európából?
Egy drámai fordulat: okok és következmények
Hová tűnnek a zsidók Európából?

Az elmúlt évtizedben folyamatosan érkeztek bevándorlók Nyugat-Európából.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 11. 05.
Egy új kutatás szerint 1945 óta az európai zsidó lakosság létszáma 60 százalékkal csökkent. Mi lehet az oka ennek a drámai lélekszámcsökkenésnek? Miért hagyják el a zsidók Európát, amely mai arcának, kultúrájának és gazdaságának kialakításában elévülhetetlen szerepük volt?

Meglepő kutatási eredményt közölt októberben a londoni székhelyű Institute for Jewish Policy Research (JPR) a „Zsidók Európában az ezredfordulón” című tanulmányában. Nem kevesebbet állítanak, mint hogy miközben a 19. század végén a zsidó népesség túlnyomó többsége (mintegy 90 százaléka) kontinensünkön élt, mára ez az arány 10 százalék alá esett. Ez megfelel az ezer évvel ezelőttinek, ami­­kor a zsidóság többsége a Közel-Keleten élt. Az okoknak járunk utána.

eltűnő közösségek

A második világháborút megelőzően a világ zsidóságának létszáma mintegy 18 millió volt, kétharmaduk Európában élt, annak ellenére, hogy az 1930-as évekre a legnagyobb zsidó közösség (közel négy és fél millió fő) az Egyesült Államokban lakott. 

A legnagyobb európai zsidó közösség, a nagy-britanniai egynegyede eltűnt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!