Váratlan fordulat: Hegedűs Zsuzsa meggondolta magát és büszke Orbán Viktorra
Váratlan fordulat: Hegedűs Zsuzsa meggondolta magát és büszke Orbán Viktorra

Fotó: ATV

2022. 07. 29.
A szociológust meggyőzte Orbán Viktor bécsi rasszizmus elleni kiállása, legújabb levelében pedig azt írja: a miniszterelnök a továbbiakban is számíthat a segítségére.

Ahogy arról a Hetek is beszámolt, csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Bécsben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár. Ezen többek között szóba került az elhíresült tusványosi beszéd is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök tisztázta, mit is értett fajkeveredés alatt.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy ugyanazt gondolja, mint az osztrák kancellár - az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében. Hangsúlyozta, a kormány különösen élen jár az ezekkel szembeni küzdelemben, zéró tolerancia van érvényben, a közbeszédben sem lehetségesek ilyen nyilatkozatok.

"A politikában biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés"

– fogalmazott. 

Erre reagált egy újabb nyílt levélben Hegedüs Zsuzsanna miniszterelnöki megbízott, aki a hét elején állt fel Orbán Viktor mellől, majd végigkritizálta a tusványosi beszédet és a jelenlegi vezetést az ellenzéki sajtótermékekben. (Többek között „tiszta náci beszédnek nevezte Orbán gondolatmenetét, később kritizálta a gyermekvédelmi törvényt, és azt is helyesnek tartja, hogy nem ad pénzt az EU, amíg Magyarország nem hozza rendbe a jogállamiságot. A sort hosszan lehetne folytatni.)

Most azonban úgy tűnik, meggondolta magát, a miniszterelnök bécsi szavaira csütörtökön új levélben reagált, amit a Mandiner megszerzett

„Kedves Viktor! Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a „nem tudom, hogy” a szövegbe került inkriminált mondatoktól. 

Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlen egyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben. 

20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom. 

Ezt természetesen a nyilvánosság előtt, már ma este (csütörtökön – a szerk.) el is fogom mondani, nevezetesen az ATV Egyenes beszéd c. műsorában

Hasonlóképpen a nemzetközi sajtóban is. A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád. 

Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz. 

Szeretettel: Zsuzsa”

(Hetek)

 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!