"Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveg" - lemondott Orbán egyik legrégebbi tanácsadója
Hegedűs Zsuzsa felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott volt
"Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveg" - lemondott Orbán egyik legrégebbi tanácsadója

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2022. 07. 26.
Hegedűs Zsuzsa társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott lemondott tisztségéről Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson elhangzott beszéde miatt. Mint a hvg.hu-n megjelent nyílt levelében írja, szerinte az tiszta náci szöveg volt, amely az összes alapértékével ellentétes. Hegedűs levelére Orbán Viktor válaszlevélben reagált.

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből

egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet.

De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

- írja Hegedűs Zsuzsa, aki már évtizedek óta Orbán Viktor egyik tanácsadója.

Mint ismeretes, a miniszterelnök a tusványosi rendezvényen arról beszélt az európai és Európán kívüli népek keveredésével kapcsolatban, hogy "mi (magyarok - szerk.) nem vagyunk kevert fajúak". A megfogalmazást több hazai zsidó szervezet is megütközéssel fogadta, több politikus és közszereplő szerint ez a megfogalmazás a fajvédelmi eszméket idézi. 

Hegedűs Zsuzsa úgy fogalmazott, hogy már az általa "homofób törvénynek" titulált gyermekvédelmi módosítás is túllépte nála a vállalhatatlanság határát, de a tusványosi beszéd ennek ellenére meglepte. 

Orbán reagált

Orbán Viktor levélben válaszolt Hegedűs Zsuzsa bejelentésére, melyben azt írta, hogy rasszizmus és antiszemitizmus ügyében a kormánya a zéró tolerancia politikáját követi. 

"Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem"

- fogalmazott a miniszterelnök a levelében. 

Hozzátette, ezer éve ismerik egymást, és a személyes felfogása szerint "a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett". Mint fogalmaz, a magafajták esetében a rasszizmus "ab ovo ki van zárva".

Hegedűs döntését mindenesetre sajnálja és tudomásul veszi. 

(hvg.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!