Ultraortodox zsidó közösségbe beépült keresztény család lepleződött le Jeruzsálemben
A megtévesztést nem csak az ortodoxok, a messianisztikus zsidók is elítélték
Ultraortodox zsidó közösségbe beépült keresztény család lepleződött le Jeruzsálemben

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 05. 11.
Mélységesen sokkolta a French Hill városrész lakóit Jeruzsálemben, miután az elmúlt héten nyilvánosságra hozták, hogy a helyi ortodox közösség tudta nélkül egy magát ultraortodox zsidónak kiadó keresztény misszionárius családot támogatott évekig.

Érdekes módon ez már a második eset, hogy a család lelepleződött.

Az Elkohen család (öt, 6 és 13 év közötti gyermekkel) hamis identitással emigrált New Jersey-ből, és évekig részesült anyagi és egyéb támogatásban a French Hill-i közösség részéről, főleg miután az édesanya, Amanda rákos lett, majd nem sokkal később, februárban elhunyt.

Az apa, Michael, rabbinak adta ki magát, mohelként (a “brit milah” körülmetélési szertartás végzője) dolgozott, illetve mezúzákat, tefillineket és egyéb szent írásokat fogalmazott. Emellett a zsidó törvények jó ismerője volt; sőt, Michaelt valóban rabbivá avatták a Pirchei Shoshanim, egy amerikai ortodox intézet online programjának keretében.

Az érintettek elmondása szerint Amanda (aki a nemrég elhunyt holokauszttúlélő, Benjamin Orenstein lányának adta ki magát), akkor ismerkedett meg a közösséggel, amikor egy támogató csoportot hozott létre nőknek, akik hozzá hasonlóan rákkal küzdöttek – ez idő alatt semmilyen gyanú sem merült fel a családdal kapcsolatban.

Shira Kallus Zwebner, Jeruzsálem Arnona negyedbeli lakosa, aki a csoport tagja volt, elmondta, a megdöbbentő hírek után a közösségnek további problémákkal kellett szembesülnie: mi a helyzet azokkal az ortodox szertartásokkal, amiket Michael rabbiként vezetett? „Mi lesz azokkal a fiúkkal, akiket ő készített fel a bar mitzvah-ra? Hogyan viszonyuljon a közösség azokhoz a gyerekekhez, akiket Michael metélt körül?”

„Annyi sok kérdés mellett még az is felmerül, vajon Amanda keresztényként miként egyezhetett bele, hogy zsidó temetőben helyezzék nyugalomba, zsidó szertartások kíséretében? Keresztényként mégis hogyan tudta ezt elfogadni?”

A gyanú először akkor merült fel, mikor a gyerekek Jézusról kezdtek beszélni az iskolában; és ez indította el a láncreakciót, ami a család lelepleződéséhez vezetett.

Ugyanakkor már 2014-ben felfigyeltek a család furcsa viselkedésére, ami végül a Beyneynu (izraeli misszionárius tevékenységeket monitorozó nonprofit szervezet) vizsgálódásához vezetett.

Michael nem volt hajlandó beismerni, hogy nem zsidó vallású, és elmondása szerint már évekkel korábban felhagyott misszionárius tevékenységével, családjának célja pedig nem a missziós munka volt, mikor Izraelbe költöztek.

Ezen kívül azt állította, zsidónak is született, sőt, hogy kohen, azaz a szülei is zsidók voltak és apja nem betértek leszármazottja.

Ugyanakkor 2008-ban megjelent egy könyve, Az Igazság diadala (The Triumph of Justice) címmel, ami a messianisztikus judaizmusról szól, és Lev David néven blogolt titkos missziós munkájáról.

A Beyneynu arra jutott végül, hogy a család egyáltalán nem is zsidó, hanem egy keresztény család New Jersey-ből, akik meghamisított iratokkal vándoroltak Izraelbe a visszatérési törvény (Law of Return) hatálya alatt. Shannon Nuszen (aki maga is volt misszionárius), a Beyneynu vezetője úgy véli, hogy Elkohen rejtett misszionárius maradt 2014-es vallomása ellenére.

Az izraeli törvények kifejezetten tiltják zsidó hitűek áttérítésének anyagi támogatását. A misszionárius tevékenységek általánosságban komoly megfigyelés alatt állnak a hatóságok által, szigorú korlátozó intézkedések mellett.

A család egyelőre a környéken maradt, de a gyerekek nem járnak iskolába. A french hill-i közösség döbbenten próbálja feldolgozni az eseményeket, miközben el kell dönteni, mi lesz a tulajdonképpen a sorsuk. 

A megtévesztést a messianisztikus zsidók is elítélik

A One for Israel messianisztikus zsidó szervezet egyik vezetője, Eitan Bar az incidenssel kapcsolatban kijelentette, bár nem ismeri részleteiben az ügyet, sem a családot, ő sem szeretné, hogy bárki megtévessze, mondván hogy hívő, aztán később kiderüljön, hazudott és csak térítési szándékkal közeledett.

Hozzátette, elvárja, hogy hívő társai ne tévesszenek meg senkit azzal, hogy nem osztják meg velük igazi hitbéi meggyőződésüket.

A Jews for Jesus szervezet hasonló nyilatkozatot adott ki: 

„Zsidók vagyunk. Hiszünk Jézusban. Ennek fényében világosan bemutatjuk, kik vagyunk és miben hiszünk (az evangéliumi üzenetében). Helytelenítjük a megtévesztő vagy kényszerítő technikákat. ”

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!