Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)
Az elemzett vizsgálatokban résztvevő embereket arra kérték, hogy a vizsgált nap folyamán álljanak vagy pedig sétáljanak minden 20-30 percben 2-5 percet. A metaanlízis arra világított rá, hogy a vércukorszint szempontjából összességében jobb eredményeket mutattak azok, akik álltak, mint akik egyenesen az íróasztalhoz ültek vagy a kanapéra huppantak étkezés után.
Ugyanakkor az állás nem segített abban, hogy csökkenjen az inzulin mennyisége az alanyok véráramában.
Ezzel szemben, ha a résztvevők evés után egy rövid sétára indultak, vércukorszintjük szépen fokozatosan emelkedett, illetve csökkent, inzulinszintjük pedig stabilabb volt, mint álldogálás vagy ülés esetén – mutatta ki a tanulmány.
Mint arra a CNN beszámolója is utal, szakértők szerint egészségügyileg tanácsos megelőzni a vércukorszint hirtelen emelkedését/csökkenését, már csak azért is, mert a vércukorszint megugrása vagy „bezuhanása” könnyen növelheti a cukorbetegség és a különféle szívbetegségek kockázatát.
Ahogyan azt a tanulmányok kimutatták, a vércukorszint általában 60-90 perccel étkezések után felszökik, éppen ezért, ennek megelőzésére, a legjobb, ha az étkezés befejeztével – aki csak teheti – egyből elmegy kicsit sétálni.
Ezzel pedig pozitív változásokat érhetünk el a szervezetünkben a vércukor- és az inzulinszint területén. Így egy lépéssel közelebb juthatunk az egészséges élethez, és számos betegség kialakulásnak esélyét csökkenthetjük.
(CNN/Hetek)