hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szép álmokat!
Népbetegség az alvászavar
Szép álmokat!

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
Bizonyára mindenki átesett már néhány álmatlan éjszakán, azonban vannak esetek, amikor az ember hétköznapi teljesítményére is negatívan hat az alvás hiánya. mennyire súlyos probléma az alvás­zavar, mit tehetünk ellene, és mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Korunk emberének egyik legnagyobb kihívása a megfelelő pihenés, a regeneráció biztosítása a szervezete számára. Egyes – a termelő munkát prioritásként kezelő – kultúrákban már az erre való igény felvetése is szégyennek számít. Szerencsére a modern orvostudomány nagy hangsúlyt fektet a jó minőségű és elegendő mennyiségű alvás, pihenés kiemelt fontosságára az ember hosszú távú testi és mentális egészsége érdekében. A média az elmúlt években különösen sokat foglalkozott a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia jelenségével, legfőképpen azért, mert az érintettek száma sajnálatos módon egyre csak nő. A meg­felelő minőségű alvás pedig nélkülözhetetlen nemcsak a hétköznapi teljesítményünkhöz – a koncentrá­cióra való képesség vagy a memória területén például elengedhetetlenül szükséges –, hanem az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, az új ismeretek elraktározásásához vagy az érzelmek megfelelő kezeléséhez is.

A WHO a depresszió leggyakoribb tüneteként jelölte meg az alvászavart. 


Egyensúly és fontossági sorrend

És bár dicséretes, hogy egyre több felületen találkozunk a probléma fel­vetésével, a rohanó mindennapok során ember legyen a talpán, aki kellő figyelmet tud fordítani testi és lelki regenerációjára, hiszen szinte napi 100 óra is kevés lenne a megannyi programlehetőségre, konferenciára, tréningre, feladatra, tennivalóra, stb., amennyi előttünk tornyosul. Annak ellenére, hogy ezek valamilyen szinten gyakran a fejlődésünket szolgálják, mégis érdemes megtalálni az egyensúlyt és a fontossági sorrendet az otthon töltött pihenés, az aktív kikapcsolódás, a munka és a kulturális programok között, így sokkal könnyebben elkerülhető az az út, ami végül is az alvászavarhoz vezet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!