hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Figyelmeztetés: globális krízis a depresszió és a szorongás
A család és a hit a legjobb védőfaktor
Figyelmeztetés: globális krízis a depresszió és a szorongás

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 26.
Már húsz éve is mentális világjárványra figyelmeztettek a szakemberek, de most, a koronavírus-járvány és a háborús következmények hatása miatt globális krízist emlegetnek. Az elmúlt két év alapján nálunk különösen veszélyeztetettek – mind a covid-halálozás, mind az öngyilkosságok megugrása tekintetében – a középkorú férfiak.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ha valaki az elmúlt két évben kórházi kezelésen átesett Covid-fertőzöttel beszélgetett, olyannyira traumatizált személyt hallgatott, hogy könnyen az a benyomása támadt, mintha egy poszttraumás háborús túlélővel társalogna. A járvány sok szempontból valóban háborús helyzethez hasonlított, amit jól tükrözött az is, hogy hadműveletek idején általában csökkenni, olykor stagnálni szokott az öngyilkosságok száma, s ez valóban megfigyelhető volt világszerte 2020 óta.

Kuriózum vagyunk

Magyarország azonban másként reagált a kihívásra: nálunk egyedül­álló módon – a legutóbbi, KSH által közölt adatok szerint – 2020 folyamán jelentős mértékben emelkedtek az öngyilkossági mutatók: míg 2019-ben 1550-en vetettek véget az életüknek, addig 2020-ban 1706-an, ami egy hosszú ideje csökkenő trend megtörését jelentette, s ez minden jel szerint 2021-ben sem állt helyre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!