hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ásó, kapa, irány a kert!
A kertészkedés jótékony hatásai egészségünkre
Ásó, kapa, irány a kert!

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 28.
Megfizetnénk az árát annak – bármilyen drága csodaszerről is legyen szó –, ami garantáltan jó hatással van az egészségünkre, de az időnkből már kevésbé áldozunk. Ám most, hogy a járvány sokakat hazakényszerített, egyre többen vágnak bele a kertészkedésbe, ami óhatatlanul is vonja magával az aktív testmozgást.

Mély benyomást keltenek azok az idős emberek, akik gyakran 90 év fölött is aktív éle­tet élnek. Mikor a kíváncsi ismerős érdeklődik, hogy mi a hosszú életük titka, válaszuk legtöbbször úgy kezdődik: „tetszik tudni, imádkozó ember vagyok”, majd kiderül, hogy sokat vannak a természetben, legtöbbjüknek kertje van, és nem hagyja el magát, sem a kertet.

Az idő telik, az öregedés folyamata zajlik, de nem mindegy, hogyan. A siker egyik kulcsa több tanulmány szerint a rendszeres testmozgás – amihez hozzájárulhatunk azzal is, ha a járványhelyzet idején továbbra is igyekszünk aktívan élni. A kutatók szerint már napi fél óra kertészkedéssel tehetünk azért, hogy csökkentsük a magas vérnyomást és magas koleszterinszintet, nem utolsósorban pedig jó hatással van a mentális egészségünkre is. A természetben töltött idővel javíthatunk a szellemi és lelki jólétünkön – segíthet az érzelmek kordában tartásában és a stressz csökkentésében, valamint a kognitív funkciók (figyelem, koncentráció, kreativitás) javulásában. És hogy ne csak egy légtérben, hanem valóban együtt legyen a család, nagyon jó csapatmunka is.

Egy dél-koreai kutatócsoport anya-gyermek program keretében vizsgálta a közös kertészkedés hatásait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!