Trump a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, miután visszadobták a mentelmi kérelmét
Szerinte innentől kezdve minden jövőbeli elnököt perbe foghat majd az aktuális ellenzék
Trump a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, miután visszadobták a mentelmi kérelmét

Forrás: Shutterstock/lev radin

2024. 02. 07.
Donald Trump volt amerikai elnök fellebbez az elnöki immunitásról kedden hozott elutasító bírói döntés ellen, amely szerint nem élvez teljes jogi mentességet az elnöki hivatali ideje alatt hozott intézkedésekkel kapcsolatban.

Szóvivőjének közleménye szerint a washingtoni szövetségi Fellebbezési Bíróság határozatával a volt elnök nem ért egyet, ezért az ellen kifogással él és fellebbez magasabb bírói fórumon az "elnöki hivatal és az alkotmány garantálása érdekében".

Donald Trump álláspontja szerint amennyiben a teljes immunitás nem illeti meg az Egyesült Államok elnökét, akkor innentől kezdve minden jövőbeli elnököt, miután távozik hivatalából, perbe fog majd az aktuális ellenzéki párt.

Az amerikai szövetségi Fellebbezési Bíróság tanácsa kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint Donald Trumpot elnökként hozott döntéseiért nem illeti meg mentesség egy bűnvádi eljárás alól. Az indoklás szerint az elnök szövetségi vádemeléssel szembeni büntethetetlensége megkötné a kongresszus, az adminisztráció és az igazságszolgáltatás kezét az elnökre vonatkozó döntésekben.

Donald Trump és ügyvédei annak kapcsán kérték a bíróságtól a büntethetetlenség megállapítását, hogy az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith tavaly nyáron bűnvádat emelt a volt elnök ellen a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérletek miatt, a többi között a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben.

Donald Trump fellebbezése után az ügy a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül elbírálásra.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!