Többtucatnyian megbetegedtek Putyin környezetéből
A Kreml tájékoztatása szerint az elnök egészséges, és az antitestszintje magas
Többtucatnyian megbetegedtek Putyin környezetéből

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 16.
Többtucatnyian kapták el a koronavírus-fertőzést Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéből. Ezt maga Putyin jelentette be, amikor videokapcsolaton keresztül felszólalt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) dusanbei csúcstalálkozóján.

"Mint tudják, sajnos az utolsó pillanatban kénytelen voltam lemondani a dusanbei látogatásomat. Nagyon sajnálom, de ez azzal áll összefüggésben, hogy a legközelebbi környezetemben koronavírusos megbetegedéseket mutattak ki. Nem egy és nem két, hanem több tucat emberről van szó"

- mondta.

Közölte, hogy néhány napig "önizolációban" marad. A Kreml korábbi tájékoztatása szerint az elnök egészséges, és az antitestszintje magas.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön úgy vélekedett, hogy Putyin legkevesebb egy hétig karanténban marad. Közölte, hogy

a megbetegedettek többsége az államfő biztonsági szolgálatában szolgál, de súlyos esetről nem tudni. Azt hangoztatta, hogy a fertőzéses esetek nem kérdőjelezik meg a Szputnyik V hatékonyságát.

Elmondta azt is, hogy az elnök elektronikusan regisztráltatta magát a küszöbönálló választásokra, és "mindenképpen" voksolni fog. Arról, hogy ezt személyesen, avagy online fogja-e megtenni, Peszkov későbbre ígért tájékoztatást.

Oroszországban pénteken háromnapos szavazás kezdődik, amely meghatározza majd a szövetségi parlament alsóházának új összetételét, emellett megválasztják 12 régió vezetőjét és 39 törvényhozásának képviselőit.

Putyin, aki kedden Emomalii Rahmon tádzsik elnöknek jelentette be, hogy karanténba vonul, a Kreml közlése szerint március 23-án kapta meg az új koronavírus elleni első védőoltást. Az elnök április 14-én jelentette be, hogy megkapta a második oltást is. Az csak június 30-án lett nyilvános, hogy Szputnyik V-vel vakcinálták. Korábbi orosz sajtóértesülések szerint mindenkinek, akit Putyin fogad, egy hétig előzetes karanténba kell vonulnia.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 19 594-gyel - ez a legnagyobb szám augusztus 26. óta - 7 214 520-ra emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az országban 566 287 aktív esetet tartanak számon. A halottak száma 794-gyel 195 835-re, a felépülteké pedig 17 326-tal 6 452 398-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 185,1 millió, az elmúlt napon pedig 462 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 122 531 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!