Terjednek az antiszemita összeesküvés-elméletek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban
Ausztriában még sosem volt ilyen magas az antiszemita túlkapások száma
Terjednek az antiszemita összeesküvés-elméletek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Tüntetés az antiszemitizmus ellen Lipcsében. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 04. 27.
Ausztriában 6,4 százalékkal emelkedett az antiszemita túlkapások száma tavaly az előző évhez képest - áll a bécsi izraelita hitközség (IKG) kedd este nyilvánosságra hozott jelentésében.

Míg 2019-ben 550 bejelentett antiszemita indíttatású kihágást vettek nyilvántartásba, számuk 2020-ra 585-re emelkedett. Az ilyen jellegű eseteket 19 éve jegyzik, a mostani a legmagasabb. A túlkapások számának növekedésében a koronavírus-járvány, illetve a hozzá kapcsolódó tüntetéseken regisztrált, részint antiszemita töltetű megnyilvánulások felerősödése is szerepet játszik - áll a jelentésben.

Járvány idején különösen megszaporodnak az ilyen szóbeszédek

A pszichés támadások, fenyegetések mellett a legnagyobb emelkedés a sértő magatartásban tapasztalható, az előző évhez képest 125-tel emelkedett ezek száma. Ebbe a körbe tartoznak az IKG feljegyzései szerint az antiszemita kijelentések, szidalmazások és kommentárok, melyek sokszor szemtől szemben hangzanak el, máskor írásos - levél, e-mail vagy a közösségi portálokon feltűnő hozzászólás - formájában jelennek meg.

Oskar Deutsch, az IKG elnöke úgy véli, hogy különösen most, a világjárvány idején igaz Theodor Adorno zsidó származású német filozófus kijelentése, miszerint

"az antiszemitizmus nem más, mint szóbeszéd a zsidókról".

Szerinte legfőképpen az interneten és a tüntetéseken terjednek a hazugságok, és "ezekből a szavakból könnyen futótűzszerű tettek lehetnek, ha nem teszünk ellene".

Karlendítések és Dávid-csillagok

Karoline Edtstadler osztrák alkotmány- és európaügyi miniszter is aggodalmának adott hangot a jelentés kapcsán, és felhívta a figyelmet a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható, antiszemita tartalmú összeesküvés-mítoszokra.

"Ha egy koronavírus elleni tüntetésen náci karlendítéseket vagy éppen Dávid-csillagot viselő embereket lehet látni, akik ezzel a holokausztot kívánják ártalmatlannak feltüntetni, az mindenképp elítélendő, és nem szabad elhallgatni"

- jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, az antiszemitizmus elleni nemzeti stratégia, melyet a kormány januárban tárt a nyilvánosság elé, fontos és hatékony eszköz a küzdelemben, de "még sok a tennivalónk, az antiszemitizmus elleni harc össztársadalmi feladat".

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!