"Teleportálnunk, nem utaznunk kellene" - Zuckerberg már a munka virtuális jövőjét tervezi
A Facebook-vezér az állandó távmunka világára készül új technológiájával
"Teleportálnunk, nem utaznunk kellene" - Zuckerberg már a munka virtuális jövőjét tervezi

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 10.
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a kiterjesztett és a virtuális valóságról tartott rövid előadást a napokban a Clubhouse felületén, melynek során arra kereste a választ, hogyan megoldható a home office ellenére is, hogy a munkavállalók jelen legyenek irodáikban.

A meghívásos alapon működő oldalon, ahol tömeges csoporthíváson keresztül folyik a kommunikáció, a közelmúltban Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója és Vlad Tenev, a Robinhood vezérigazgatója is megszólalt már az agyi chipek és a Gamestop-válság kapcsán.

Zuckerberg előadásában beszélt a Facebook kiterjesztett és virtuális valóságot érintő fejlesztéseiről, rámutatva, hogy kutatásának célja az, hogy 

megoldja a jelenlétet fizikai utazás szükségessége nélkül. 

Legfőbb kihívásnak John Constine kockázatitőke-befektetőre hivatkozva azt jelölte meg, hogy a felhasználók által elvárt formakivitelezéshez, például vastag peremű szemüvegekhez le kell kicsinyíteni ezeket a technológiákat.

A Facebook ezen technológiák fejlesztésére 4-5 éves tervel rendelkezik, melynek végén reményeik szerint a távmunka-környezetben kerülhetnek majd hasznosításra. 

A koronavírus-járványról szólva Zuckerberg rámutatott, hogy a lezárásokból kiderült: a munkaadóknak nincs okuk a munkavállalókat fizikai helyekhez és irodákhoz kötni, hozzátéve, hogy a VR és az AR felszabadíthatnák az emberek lehetőségeit arra, hogy

ott éljenek, ahol akarnak, miközben „jelen lehetnek, ahol jelen kell lenniük".

A távmunka előnyeit ecsetelve a Facebook alapítója a produktívabb dolgozókat és a szennyezés csökkentését is kiemelte. 

“Teleportálnunk kellene magunkat, nem utazni"

A Facebook 2020-ban már demonstrálta is a virtuális valósággal ötvözött távmunka irányában tett lépéseit.

Andrew Bosworth, a Facebook Reality Labs alelnöke tweetjében kijelentette, a cég vegyes valóságot teremtve növelné a távmunka és a produktivitás hatékonyságát. A bejegyzésben lebegő kijelzőket mutat, amelyeket mozgásvezérléssel lehet mozgatni és átméretezni, valamint azt, az is demonstrálta, ahogy a felhasználó egy billentyűzetre gépel, amelyen virtuális tálca található a parancsikonokhoz, beleértve a Windows ikont és a Facebookot is.

Zuckerberg szerint a munkatársainak fele a következő évtizedben valószínűleg távmunkában fog dolgozni.

"Úgy gondolom a következő 5-10 évben, talán inkább tíz mint öt éven belül a cég fele végleg távmunkában dolgozhat."

A Facebook a messenger felületét már feltöltötte Oculus Quest és Quest2 VR-headsetjeire. 

(Independent/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!