hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Social dilemma: kitálaltak az egykori techvezetők, így hekkelik meg a felhasználók agyát
A techóriások és az átprogramozott felhasználók
Social dilemma: kitálaltak az egykori techvezetők, így hekkelik meg a felhasználók agyát

A /The Social Dilemma című Netflix sorozat plakátja(Forrás: Netflix)

2020. 09. 23.
A közösségimédia-alkalmazások veszélye nem abban rejlik, hogy megfigyelik minden online tevékenységünket, sokkal inkább abban, hogy előre jelzik és manipulálják a viselkedésünket – derül ki a Társadalmi dilemma (Social dilemma) című dokumentumfilmből, amelyben techcégek egykori vezetői magyarázzák el, miért etikátlan egykori munkáltatóik üzleti modellje.

Tristan Harris saját bevallása szerint „rá van függve” az e-mailekre, ami annak fényében meglepő, hogy a Google korábbi dizájnetikai szakértőjeként többek között ő felelt a techóriás levelezőprogramjának kialakításáért. Ennek során tűnt fel neki, hogy senki nem törekszik arra, hogy az e-mailezés kevésbé legyen addiktív.

Prezentációt készített a témában, amely a cégen belül nagy érdeklődést váltott ki – ám nem történt semmi. Harris mindezt a Netflix Társadalmi dilemma (Social dilemma) című dokujában meséli el, arra utalva, hogy a Google-nek és a hozzá hasonló cégeknek nemhogy nem érdekük védeni a felhasználót, az üzleti modelljük éppen arra épül, hogy minél jobban odakössenek bennünket a telefon vagy a számítógép képernyőjéhez.

Az etikus tervezés szószólójaként a szakértő azóta más, hasonló következtetésre jutott kollégáival együtt megalapította a Center for Humane Technology nevű szervezetet, és a Szilícium-völgy „élő lelkiismereteként” igyekszik leleplezni, hogyan manipulálnak bennünket a különféle applikációk és közösségi oldalak. „A történelemben még nem volt rá példa, hogy mindössze ötven tervező olyan döntéseket hozzon, amelyek kétmilliárd ember gondolatait befolyásolják” – utal vissza a Gmail tervezésének időszakára, és a megállapítás érvényes a közösségi platformok gyártóira is a Facebooktól a TikTokig. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!