Szorosabbra fonja katonai kapcsolatait Moszkva és Peking a „Globális égzengés” amerikai nukleáris hadgyakorlat után
A döntés jelentős következményekkel járhat a nemzetközi nagyhatalmi politika alakulása, illetve átrendeződése tekintetében
Szorosabbra fonja katonai kapcsolatait Moszkva és Peking a „Globális égzengés” amerikai nukleáris hadgyakorlat után

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 12. 02.
A jelentések szerint Kína és Oroszország múlt kedden írt alá egy, a katonai kapcsolatok szorosabbra fűzéséről szóló közös tervezetet. Szakértők szerint a megállapodás hátterében az állt, hogy mindkét fél határai közelében egyre gyakrabban bukkannak fel az Egyesült Államok stratégiai bombázói. Legutóbb Washington egy globális atomtámadás forgatókönyvét gyakorolta el a korábbi évekhez hasonlóan.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Kulcsfontosságú partnerségről van szó Moszkva és Peking között, mely további jelentős következményekkel járhat a nemzetközi nagyhatalmi politika alakulása, illetve átrendeződése tekintetében.

Az említett jelentés szerint egy videohívás során Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és kínai kollégája, Wei Fenghe „kölcsönös érdeklődésüket fejezték ki egymás irányába az Oroszország és Kína közti stratégiai hadgyakorlatok és járőrözések kapcsán”.

„Kína és Oroszország hosszú évek óta stratégiai partnerek” – mondta Shoigu.

„Napjainkban, a növekvő geopolitikai nyugtalanság és a fokozódó konfliktusveszély közepette különösen fontos az együttműködés előmozdítása a világ különböző részein.”

Moszkva növekvő aggodalmának ad hangot az orosz légtérhez közelítő, amerikai katonai repülők miatt. A jelentésben foglaltak szerint „csak az elmúlt egy hónapban 30 ilyen bevetés volt”.

„Ebben a hónapban az Egyesült Államok Global Thunder (Világméretű égzengés) nevet viselő stratégiai hadgyakorlata során

10 stratégiai bombázó játszotta el azt a forgatókönyvet, hogy egymással egyidőben vetnek be atomfegyvert Oroszország ellen nyugati és keleti irányból”

- mondta Shoigu.

Elmondása alapján az eddigi legközelebbi átrepülés 20 km-re zajlott az orosz határtól.

Vlagyimir Putyin az gyakorlatozás kapcsán kijelentette, hogy a Nyugat túlságosan félvállról veszi Moszkva figyelmeztetéseit arra vonatkozóan, hogy ne lépjék át „vörös vonalait”.

A Global Thunder hadművelet keretein belül Washington idén a nukleáris támadásra alkalmas B-52-es bombázóit próbálta ki. Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának éves nukleáris gyakorlatának célja az volt, hogy tesztelje és demonstrálja az USA nukleáris képességeinek felkészültségét, hasonlóan a korábbi évek nukleáris hadgyakorlataihoz.

Természetesen Moszkva és Peking sem maradt tétlen. Mindkét szuperhatalom igyekszik teret nyerni olyan régiókban, mint a Közel-Kelet – legyen szó Szíriáról, Palesztináról vagy éppen Iránról.

Oroszország a múlt héten Mahmúd Abbász palesztin vezetőt látta vendégül, ezzel is éreztetve a térségben hatalmi igényeit.

Kína ezzel egyidejűleg különféle stratégiai projektekkel próbál beköltözni a Közel-Keletre az USA partnereinek kikötőiben.

„Az Egyesült Arab Emírségekben, egy Abu-Dzabihoz közeli kínai hajókikötőben leállították az építkezést, miután erőteljes amerikai nyomás érkezett – legalábbis egy időre. Több tisztviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ugyanakkor a kínai jelenléttel járó biztonsági aggályok korántsem oldódtak meg” – számolt be róla korábban a CNN.

Az orosz-kínai kapcsolat évek óta erősödnek.

Mindkét fél együttműködik az iráni rezsimmel és különböző fórumokon – így például a Sanghaji Együttműködési Szervezetben és az Ázsiai Együttműködéssel és Bizalomerősítő Intézkedésekkel Foglalkozó Konferencián (CICA) – azon munkálkodnak, hogy létrehozzanak egy többpólusú világot.

Ezzel is ellensúlyozva az Egyesült Államok hegemóniáját. A két autoriter rendszer alkotta szövetség más, hasonlóan tekintélyelvű hatalmakkal is keresi a potenciális együttműködés lehetőségeit.

(Jpost/SCMP/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!