Szárnyas ragadozó őrzi a „nemzetközi békét és biztonságot” az ENSZ New York-i központja előtt
Az Őrzőnek tartott mexikói alkotásnak van egy párja is
Szárnyas ragadozó őrzi a „nemzetközi békét és biztonságot” az ENSZ New York-i központja előtt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 12. 08.
Látványos szobrot ajándékozott a mexikói kormány az ENSZ-nek. Az alkotás a készítők szerint egy szárnyakkal rendelkező jaguárt ábrázol, aki a „nemzetközi béke és biztonság őrzője”. Sokaknak azonban egyből a Jelenések könyvéből ismert fenevad jutott az eszébe.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

November elején tette közzé az ENSZ a hivatalos Twitter-oldalán, hogy a New York-i székházuk előtt egy szobrot avattak a mexikói kormány felajánlásából.

A szobor egy szárnyas ragadozót ábrázol, aki a „nemzetközi béke és biztonság őrzője”.

 

 

A készítők, Jacobo és Maria Angeles az oldalukon részletesen is írnak az Őrzőkről, akiből nem csak egy, hanem nyomban kettő is akad. Ezek feladata, hogy védelmezze mindazokat a latin-amerikai bevándorlókat, akik az Egyesült Államokba érkeznek. A két monumentális karakter az úgynevezett Nomádok kiemelkedő alakjai. A Nomádok a mexikói hiedelemvilágból származó mitikus állatalakok, akik különböző feladatokat látnak el a spirituális világban.

A már fentebb is említett szárnyakkal rendelkező jaguár mellett a másik Őrző egy sasszerű madár, amely a leírás szerint a horizonton tartja a szemét, azért ő a jövőbe lát és azért felel. A művészek oldaláról az is kiderül, hogy a szobrok színes mintázatai milyen jelentéssel bírnak.

 

 

Fenevad a Jelenések könyvéből?

A mexikói törzsi kultúrából eredeztetett mitikus lényekről sok kommentelőnek azonban a Jelenések könyvéből ismert fenevad jutott eszébe. A 13. részben a Bibliában ez olvasható:

„És e fenevad, amelyet láték, hasonló vala a párduchoz, és az ő lábai, mint a medvéé, és az ő szája, mint az oroszlán szája; és a sárkány adá az ő erejét annak, és az ő királyiszékét, és nagy hatalmat.”

A Jelenések könyve egy másik fenevadat is említ, amelyet pedig a sárkányhoz hasonlít.

A készítők Instagram oldaláról az is kiderül, hogy a két szobor együtt is kiállításra került New Yorkban, mégpedig a Rockefeller center előtt. Elmondásuk szerint mindkét alak egy hibrid lény, rendkívül ellenállóak és nagyon erősek.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!