hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összefogás a járvány ellen
Mikor lesz vakcina és gyógyszer?
Összefogás a járvány ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 09.
Meglehet, hogy mire forgalomba kerül a koronavírus elleni védőoltás, a járvány végigszáguld a világon, és magától kialakul a „nyájimmunitás”. Addig azonban tömegessé válhatnak a tüdőgyulladások, így hangsúlyos szerepet kapnak a fertőzés elleni gyógyszerek. De az is lehet, hogy a vírus „elmutálódik”, és a járvány magától lecseng.

Egy-két hónapon belül össze tudunk állítani egy olyan koktélt meglévő gyógyszerekből, amely hatékony terápiát tesz lehetővé.

Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését az amerikai Seattle-ben: a negyvenöt egészséges önkéntes bevonásával folytatott kísérlet hat hétig tart. Eközben újabb és újabb hírek érkeznek arról, hogy a már forgalomban lévő vagy kifejlesztés alatt álló vírus elleni gyógyszerek hatékonynak bizonyultak a COVID-19 koronavírus által okozott betegségek enyhítésében. Egy ebola elleni, még tesztelés alatt álló gyógyszert például „méltányossági alapon” adtak be egy koronavírusos amerikai betegnek, akinek az állapota másnapra jelentősen javult.

Az ilyen és hasonló hírek jól mutatják a járvány leküzdése érdekében folytatott kutatások két különböző irányát: a tudósok egyrészt vakcinát akarnak kifejleszteni, amellyel megtanítják a szervezet immunrendszerét a hatékony védekezésre, másrészt olyan hatóanyagokat vagy hatóanyag-kombinációkat keresnek, amelyek képesek elpusztítani a vírust, mérsékelni tudják az általa okozott károkat. Vagyis az egyik stratégia a megelőzés, a másik a gyógyítás. Alapesetben bármelyik irányba indulnak el a kutatók, az engedélyezett szerek forgalomba kerüléséig több mint egy évtized is eltelhet. A jó hír az, hogy úgy tűnik, ez az idő a vakcina esetében egy bő évre, a gyógyszeres kezelés esetében pedig akár hónapokra is lerövidülhet. A kutatások-fejlesztések gőzerővel zajlanak világszerte, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint lapzártánkkor több mint fél­ezer klinikai vizsgálat zajlott a koronavírussal összefüggésben. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!