Példátlan felhívást tett közzé 20 tábornok: Franciaországot polgárháború fenyegeti
Példátlan felhívást tett közzé 20 tábornok: Franciaországot polgárháború fenyegeti

Terrorellenes egységek Saint-Denisnél, radikális iszlamistákat keresnek. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 04. 29.
Jean Castex francia miniszterelnök szerdán "a leghatározottabban" elítélte azt a nyílt levelet, amelyben katonák, köztük húsz nyugalmazott tábornok, Franciaországnak a polgárháborúval fenyegető "széteséséről" írtak, és jelezték, készek "támogatni azokat a politikusokat", akik megvédik a hazafiságot.

A több mint 1500 aláíró közül 18 aktív katonát azonosított a hadsereg, valamennyiüknek a katonai felső tanács elé kell állniuk

- mondta Francois Lecointre vezérkari főnök a Le Parisien című napilap oldalán szerda este megjelent interjúban. Hozzátette, hogy javasolni fogja a hadsereg főparancsnokának, azaz a köztársasági elnöknek valamennyiük nyugdíjazását. A vezérkari főnök emlékeztetett arra, hogy aktív katonának nem lehet politikai elköteleződése.

Jean Castex kormányfő korábban, a kormányülést követő sajtótájékoztatón bírálta a radikális jobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és államfőjelöltjét, aki szerinte "elfogadhatatlan módon politikai hasznot" akart húzni a katonák felhívásából.

Megdönteni a köztársasági rendet?

Castex szerint a "kezdeményezés ellentétes a köztársasági elvekkel, a becsülettel, a hadsereg feladatával". "Az egész egy jelentéktelen ügy lenne, ha nem történt volna az egészből teljesen elfogadhatatlan politikai haszonhúzás" - mondta a kormányfő. "Hogyan csatlakozhatnak emberek, és különösen Marine Le Pen, aki állami feladatok gyakorlására vágyik, egy olyan felhívásához, amely nem zárja ki a köztársasági rend megdöntését?" - kérdezte.

Arra utalt, hogy Marine Le Pen, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre.

Az Emmanuel Macron államfőhöz intézett nyílt levél eredetileg egy blogon jelent meg, és teljesen visszhangtalan maradt.

A szöveget - amelyben mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona a köztársasági elnököt a patriotizmus képviseletére kéri - a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap április 21-én, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján közzétette.

"Iszlamizmus és külvárosi hordák"

A közlés miatt a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke feljelentést tett a párizsi ügyészségen, ezt követően Marine le Pen megvédte a katonákat és Mélenchont bírálta.

Az aláírók elítélik "a szétesést, ami a hazát sújtja", "a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál", "az iszlamizmust és a külvárosi hordákat", amelyek "az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá" kényszerítették az ország egy részét.

A katonák az írásukban jelezték, hogy "készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak". Arra is felhívták a figyelmet, hogy

amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, az ország polgárháborúba sodródik, és emiatt "az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség".

Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan, miután minden köztisztviselőre, így a rendvédelmi szervek és a hadsereg tagjaira is vonatkozik a "visszafogottság kötelezettsége", amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent. Az aláírók egy jelentős része viszont már nyugalmazott, és többen megmérették már magukat helyhatósági választásokon a Nemzeti Tömörülés színeiben.

Florence Parly védelmi miniszter kedden szankciókat helyezett kilátásba azon aláírókkal szemben, akik még aktív katonák.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!