Orwelli fordulat az Egyesült Királyságban: a törvényhozás betiltotta az abortuszklinikák előtti néma imát
Elérkezett a gondolatrendőrség érája
Orwelli fordulat az Egyesült Királyságban: a törvényhozás betiltotta az abortuszklinikák előtti néma imát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 08.
A brit parlament alsóháza jóváhagyta az abortuszklinikák körüli imamentes területek létrehozásáról szóló jogszabályt, aminek köszönhetően Angliában és Walesben tilos lesz imádkozni az abortuszt végző intézmények körül. Legyen szó hangos vagy néma imáról.

A brit médiában „cenzúrazónaként”, illetve „pufferzónáként” is emlegetik ezeket a területeket.

A törvényhozás alsóháza 116-299 arányban fogadta el kedden a kezdeményezést, amivel kriminalizálják az abortuszt végző intézmények környezetében végzett „befolyásolás” valamennyi formáját – így az ott folytatott imádkozást.

A néma ima védelmét célzó javaslatok elbuktak, így abban az esetben is alkalmazni kell a jogszabályi rendelkezéseket, ha valaki magában imádkozik, anélkül, hogy egyetlen szót is kiejtene a száján. Ezzel lényegében elérkezett a gondolatrendőrség érája a briteknél.

A döntés hátterében az állt, hogy korábban számos esetben kivonultak keresztény hívők imádkozni egy-egy klinika elé, hogy ilyen módon álljanak ki a magzatok élethez való joga mellett, s kérjék Isten segítségét az ügyükben. Az elhíresült esetek közé tartozik, hogy:

  • Adam Smith-Connort megbírságolták, amiért percekig csendben állt, háttal egy brit abortuszklinikának, és elmondott magában egy imát - az eset néhány napja megismétlődött;
  • korábban pedig letartóztatták Isabel Vaughan-Spruce-t, a Menet az Életért (MFL) igazgatóját az egyik brit abortuszklinikánál, miután panaszt tettek ellene, hogy az intézmény előtt tartózkodott több alkalommal is.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Királyságban több városi tanács is imamentes övezetté alakította az abortuszklinikákat, így a közterületvédelmi törvény értelmében nem lehet tiltakozni, kihangosítva beszélni, szórólapokat osztogatni, plakátokat kihelyezni vagy hallhatóan imádkozni az intézmények 150 méteres körzetében, és tilos beszélgetést kezdeményezni a terhességmegszakítást végző klinikákra érkező nőkkel.

(ADF / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!