Letartóztatták egy brit életpárti szervezet vezetőjét, mert állítólag csendben imádkozott egy abortuszklinika közelében
Letartóztatták egy brit életpárti szervezet vezetőjét, mert állítólag csendben imádkozott egy abortuszklinika közelében

Illusztráció.(Forrás: Youtube/Reasoned)

2022. 12. 21.
Isabel Vaughan-Spruce-t, a Menet az Életért (MFL) igazgatóját egy abortuszklinikánál tartóztatták le, miután panaszt tettek ellene, hogy az intézmény előtt tartózkodott több alkalommal is.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Királyságban több városi tanács is imamentes övezetté alakította az abortuszklinikákat, így a közterületvédelmi törvény értelmében nem lehet tiltakozni, kihangosítva beszélni, szórólapokat osztogatni, plakátokat kihelyezni vagy hallhatóan imádkozni az intézmények 150 méteres körzetében, és tilos beszélgetést kezdeményezni a terhességmegszakítást végző klinikákra érkező nőkkel.

Isabel Vaughan-Spruce, egy brit életpárti szervezet igazgatója és aktivistája évek óta vesz részt abortuszellenes demonstrációkban, több alkalommal felszólalt a terhességmegszakítások ellen, és 6 éve BBC-riport is készült vele, melyben elmondta, hogy társaival együtt miért imádkoznak az abortuszklinikák előtt.

A hitem központi részét képezi annak, aki vagyok, ezért időnként megállok vagy elsétálok egy-egy abortuszklinika mellett, és imádkozom. Ez egy olyan dolog, amit körülbelül 20 éven át minden héten megtettem. Imádkozom a barátaimért, akik megtapasztalták az abortuszt, és azokért a nőkért is, akik azon gondolkodnak, hogy elvégeztessék a beavatkozást”

- mondta Vaughan-Spruce.

Az aktivistát nemrégiben letartóztatták, majd néhány nappal később vádat is emeltek ellene, mert több alkalommal megszegte a közterületvédelmi törvényt. Vaughan-Spruce-t azután kérdezték ki a rendőrök, hogy valaki figyelte az utcán, majd értesítette a hatóságokat, hogy arra gyanakszik, hogy a nő „gondolatban” imádkozik.

A rendőrök előállították, megmotozták, és kikérdezték az aktivistát, majd fotókat mutattak neki, melyeken ő szerepelt, ahogy az abortuszklinika előtt áll, és azt kérdezték tőle, hogy imádkozott-e. Vaughan-Spruce azt felelte, hogy nem tudja egyértelműen felidézni, hogy azokban a pillanatokban mire gondolt éppen, de „előfordulhat”, hogy imádkozott.

„Végtelenül méltatlan dolog, hogy megmotoztak, letartóztattak, és kikérdezett a rendőrség, majd vádat emeltek pusztán amiatt, mert a gondolataimba elvonulva imádkoztam. A cenzúra-zónák a zaklatás tilalma miatt lettek kijelölve, de a zaklatás amúgy is illegális volt. (…) Amit viszont én tettem, az nem is állhatna távolabb az ártalmas dolgoktól: a gondolati- és vallásszabadsághoz való jogomat gyakoroltam, a gondolataim magányában” - mondta Vaughan-Spruce.

A nőt képviselő Szövetség a Szabadság Védelméért (ADF) jogvédő szervezet azért folytat kampányt, hogy a közterületvédelmi törvény alapján ne lehessen szankcionálni a keresztényeket a meggyőződésük és a gondolataik miatt, és felháborítónak tartják, hogy az életpárti aktivistával úgy bántak, mintha erőszakos bűnöző lett volna.

„Egy fejlett demokráciában meg kellene tudni különböztetni a bűnözői magatartást és az alkotmány védelme alatt álló jogok békés gyakorlását” – mondta Jeremiah Igunnubole, a brit jogvédő szervezet jogtanácsosa.

Vaughan-Spruce-nak februárban kell majd bíróság elé állnia, és addig azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy nem léphet kapcsolatba egy katolikus pappal, aki szintén életpárti tevékenységet végez. Ezt a feltételt később törölték a hatóságok, de a nő számára továbbra is tiltva van, hogy imádkozzon a közrendvédelmi törvény hatálya alá eső helyszíneken.

(ADF UK /  Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!