Brit legfelsőbb bíróság: jogos az imamentes övezetek kialakítása az abortuszklinikáknál
Korlátozzák a szólás- és gyülekezési szabadságot Észak-Írországban
Brit legfelsőbb bíróság: jogos az imamentes övezetek kialakítása az abortuszklinikáknál

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 12. 12.
A brit legfelsőbb bíróság döntése értelmében az északír kormány „cenzúrázott” övezeteket alakíthat ki az abortuszklinikák közvetlen környezetében, hogy ne lehessen a létesítményeknél életpárti tüntetéseket tartani vagy imádkozni.

A legfelsőbb bíróság egy tavalyi törvénnyel kapcsolatban hozott most döntést, mely szerint az észak-írországi abortuszklinikák százméteres körzetében büntetendő, ha valaki csendben imádkozik, szórólapokat osztogat, beszélget, vagy segítséget ajánl a terhességmegszakításra érkező nőknek. Aki mégis megszegi ezt a szabályt, az akár 2500 fontos (1,2 millió forint) bírságra is számíthat.

A bíróság jóváhagyta a szabályozást, ami életpárti és konzervatív körökben nagy felháborodást keltett, hiszen úgy látják, hogy a szólás- és gyülekezési szabadságot is korlátozzák az abortuszklinikáknál.

A legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy ez megfelelő és jogos annak ellenére, hogy sérti a szólás- és gyülekezési szabadságot, melyet az emberi jogok európai egyezménye véd”

- értékelte a döntést a Precious Life északír életpárti csoport, mely fellebbezne az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A bíróság azzal érvelt, hogy a tiltás célja a nők és a szélesebb társadalom védelme, hiszen a nők így nem fognak „kevésbé biztonságos beavatkozásokat” igényelni, és az abortuszklinikákon dolgozókat is megvédi a megfélemlítéstől.

Októberben parlamenti képviselők hasonló zónák bevezetéséről egyeztettek Angliában és Walesben, hogy betiltsák az imádkozást és a nőknek való tanácsadást az abortuszklinikáknál. Ebben az esetben azonban sokkal szigorúbb büntetésre számíthatnának azok, akik szembe mennek a törvénnyel: akár hat hónapos börtönbüntetésre ítélhetik azokat, akik ezeknek a létesítményeknek a 150 méteres körzetében imádkoznak vagy demonstrálnak.

Több helyi önkormányzat már be is vezetett tilalmat, így a terhességmegszakításokat végző intézményeknél nem lehet kihangosítva beszélni, hallhatóan imádkozni, a Szentírást felolvasni vagy letérdelni. Emellett olyan javaslatokat is kidolgoztak, melyek szerint a tiltás a magánházakra és a templomokra is vonatkozna, melyek az abortuszklinikák közelében találhatók, így például nem helyezhetnének ki életpárti plakátokat úgy, hogy a klinikákból látni lehessen azokat.

(CBN News / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!