Kutatás: az első várandósságuk során abortuszt igénylő nők későbbi terhességeinél megnő a komplikációk valószínűsége
Kutatás: az első várandósságuk során abortuszt igénylő nők későbbi terhességeinél megnő a komplikációk valószínűsége

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 10.
Az első terhességüknél abortuszt végrehajtató nők esetében megnő annak a valószínűsége, hogy egészségügyi komplikációk lépnek fel a későbbi várandósságaik idején – derül ki a Charlotte Lozier Intézet (CLI) kutatásából.

Az életpárti szervezet több mint 5000 nő 1999 és 2015 közötti egészségügyi adatait vizsgálta 17 amerikai államban. A kutatás szerint az első várandósságuk során magzatukat abortáltató nők esetében 53 százalékkal nagyobb volt a későbbiekben a vetélés esélye, mint azoknál, akik megszülték a gyermeküket.

A terhességmegszakítás mellett döntő nők emellett 52 százalékkal kisebb eséllyel hoztak a világra élő gyermeket később, és négyszer nagyobb valószínűséggel igényeltek újabb abortuszt. A kutatás eredménye megcáfolja azt az abortusszal kapcsolatban gyakran hangoztatott érvet, miszerint a beavatkozás hozzásegíti a nőket ahhoz, hogy a saját életüket irányítsák és megválaszthassák, hogy milyen családmodellben szeretnének élni.

Azt látjuk, hogy nem ez a helyzet, mert az abortusz (…) nem ad irányítási lehetőséget a nőknek a saját életük felett, és nem is erősíti meg őket. Valójában elindítja őket egy olyan pályán, melyen még több teherbeesést és abortuszt tapasztalnak meg”

- mondta Tessa Longbons vezető kutató.

A kutatás alapján az abortusz után megnő a koraszülés és a kis súlyú babák világra hozásának esélye, de a nőkre is súlyos hatással van, hiszen a terhességmegszakítás után megnő a valószínűsége a mentális problémáknak és a korai halálnak is.

A választás előtt álló nőket nagyon fontos támogatni, hiszen a kutatásból is az derül ki, hogy az első várandósságuk során meghozott döntésük az életük további részére is kihatással van – tette hozzá Longbons.

(Christian Today / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!