hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kultúrharccal indított a Biden-kormány: lendülettel a "csúszós lejtőn"?
A „progresszív” társadalom­átalakítás újra központi cél Amerikában
Kultúrharccal indított a Biden-kormány: lendülettel a "csúszós lejtőn"?

Joe Biden aláírja az elnöki rendeletet a transznemű katonák visszavételéről a hadseregbe. Mellette Kamala Harris alelnök és Lloyd Austin védelmi miniszter.(Fotó: AP / Evan Vucci)

2021. 01. 28.
Alig egy hét telt el Joe Biden beiktatása óta, de az új elnök már egy sor olyan döntést hozott, amellyel hadat üzent a tradicionális értékeket képviselő amerikai többség felé. A nyílt kultúrharc azonban nem most kezdődött Amerikában, hanem közel hatvan éve, a Legfelsőbb Bíróság döntésével, amellyel betiltotta az imádkozást a közoktatásban.

Dr. Anthony Fauci, Donald Trump volt egészségügyi főtanácsadója jelentette be azt, hogy Biden első elnöki rendeletei között készül visszavonni az úgynevezett „Mexico City Policy”-t. (Az új kormányzat nem volt hálátlan Dr. Faucinak azért, hogy a járvány idején többször is keresztbe tett Trumpnak, például, amikor az elnök országos televíziós beszéde alatt a háttérben látványosan gúnyos mosollyal kommentálta Trump intézkedéseit. Cse­rébe egyedüliként szünetmentesen tovább szolgálhat, mint Biden főtanács­adója.) 

A talányos nevű „Mexico City Policy”-t eredetileg még Ronald Reagan vezette be 1984-ben. A szabály értelmében külföldi civil szervezetek csak akkor kaphattak támogatást az Egyesült Államoktól, amennyiben nyilatkoztak arról, hogy nem végeznek abortuszt és nem is népszerűsítik azt a családtervezés egyik lehetséges eszközeként. 

Ez a rendelkezés azóta politikai pingponglabdaként pattogott: Bill Clinton hivatalba lépése után 1993-ban visszavonta, majd republikánus utódja, George W. Bush újra helyreállította, Barack Obama eltörölte, Trump pedig visszaállította, még határozottabb formában. Eszerint amerikai adófizetők pénzéből nem lehet finanszírozni életellenes szervezetek működését más országokban. Ez a rendelkezés adott alapot ahhoz, hogy Trump megvonja a támogatást az ENSZ Népesedési Alapjától, mely támogatja a születésszabályozással kapcsolatos kínai politikát, aminek részét képezik a kényszersterilizálások és a kényszerabortuszok. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!