Orbán: nem kellene oda eljutni, hogy az amerikaiak legközelebb egy Pucc(s)ini nevű embert küldjenek
Megtartotta évértékelőjét a magyar miniszterelnök
Orbán: nem kellene oda eljutni, hogy az amerikaiak legközelebb egy Pucc(s)ini nevű embert küldjenek

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2023. 02. 18.
Orbán Viktor a szombaton tartott évértékelő beszédében egyebek mellett azt mondta, számolni kell azzal, hogy a háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, ezért fel kell készülni arra, hogy az országgal szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz.

"Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások" - fogalmazott, jelezve, azt nem ígérheti, hogy könnyű lesz, de állni fogják a sarat.

Elmondta:

"már régen túl vagyunk a szuverenitást tiszteletben tartó diplomáciai nyomásgyakorláson".

Felidézte, 2014-ben Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter csak "egy jó barátot, egy good friendet" küldött ide, hogy kormányellenes tüntetésekkel és néhány kitiltással térítse jobb belátásra a magyarokat.

A kormányfő úgy folytatta, akkor jól manővereztek, és Donald Trump képében megérkeztek a felmentő csapatok, "szerencsére nem ide, hanem Washingtonba".

Hozzátette:

Joe Biden amerikai elnök a jó barát helyett "egy présembert, press mant" küldött nagykövetnek,

hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba, préseljen ki belőlük egy csatlakozó nyilatkozatot.

Úgy fogalmazott,

oda azért nem kellene eljutni, hogy legközelebb egy Puccini nevű embert küldjenek.

Orbán Viktor azzal kalkulál, hogy 2024-ben az Egyesült Államokban választás lesz, "republikánus barátaink" pedig "duzzadó izmokkal" készülnek a visszatérésre, és hogy a demokrácia Európában is megmutatja az erejét, a közvélemény egyre inkább békepárti lesz, tűzszünetet, béketárgyalásokat, több józanságot követel és ha kell új kormányokat választ majd.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!