Orbán közölte, égzengés és mennydörgés mellett kénköves villámokra számítsunk a következő uniós csúcson
A kormányfő beszélt inflációról, migrációról és a karácsonyi teendőiről
Orbán közölte, égzengés és mennydörgés mellett kénköves villámokra számítsunk a következő uniós csúcson

Facebook/Orbán Viktor

2023. 12. 21.
2024-re nézve reális célkitűzés, hogy a gazdasági növekedés meginduljon - mondta a miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának adott interjúban. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Ukrajna pénzügyi támogatását az uniós költségvetésen kívül kell megoldani, máskülönben a tagok, köztük Magyarország is, kárvallottjai lesznek az ország megsegítésének.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

A kormányfő kifejtette, korábban azt gondolta, merész célkitűzés lesz, ha év végéig 10 százalék alá tudják vinni az inflációt, mert az energiaárak az "égbe mentek", és a Brüsszelben meghozott szankciók még rontottak is a helyzeten. Hozzátette, most nem zárja ki, hogy december végén 7 százalék körül lesz az infláció. Hangsúlyozta, a következő évre 6 százalékos inflációval tervezték a költségvetést, de ma az tűnik valószínűbbnek, hogy ez kevesebb lesz, akár 5 százalék is lehet.

2024-re nézve reális célkitűzés, hogy a gazdasági növekedés meginduljon - emelte ki.

Az ukrán csatlakozásról

A kormányfő megerősítette: nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását.

Az EU nem csinált még olyat, hogy egy háborúban álló országgal kezd csatlakozási tárgyalásokat

- mutatott rá. Szerinte ugyanis olyan kérdések merülnek fel: mekkora államról van szó vagy Ukrajna azon részét is felveszik-e, amelyet megszálltak az oroszok. Orbán Viktor azt mondta, mivel Ukrajna nagy ország, uniós felvételének a hatásait "mérnöki pontossággal" ki kell számítani.

Nehezményezte, hogy Brüsszel nem biztosított objektív elemzést arról, mit jelentene Ukrajna felvétele az EU-ba. Felhívta rá a figyelmet, hogy becslések vannak csak, amelyek szerint 150-190 milliárd euró között van az az összeg, amit valahonnan pluszban elő kellene teremtenie az uniónak, ha valóban fel akarná venni Ukrajnát.

Rámutatott: Ukrajna felvétele esetén az összes olyan ország, amelyik eddig támogatást kapott az uniótól, például Magyarország, kikerülne a támogatott országok köréből, és "minden pénz, ami eddig Közép-Európába jött, az átmenne Ukrajnába", az agrártámogatásokkal együtt.

Égzengés és mennydörgés mellett "kénköves villámok"

Arra a kérdésre, hogy mire lehet számítani a következő, jövő év februárjában esedékes uniós csúcstalálkozón, Orbán Viktor úgy felelt:

az égzengés és mennydörgés mellett "kénköves villámokra".

Közölte: a kormány célja, hogy már a háttértárgyalásokon feloldják a feszültségek nagy részét, s olyan helyzet álljon elő Brüsszelben, hogy egy "mindenki számára kielégítő megoldásról" kelljen dönteni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Magyarország távol maradt, amikor az Európai Tanács döntött a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával. "Meg kellett volna állnunk, gondolkodnunk, számolnunk és még egyezkednünk kellett volna egymással, hogy belevágjunk-e ebbe a kalandba" - mondta, hozzátéve: Magyarországnak el kellett kerülnie, hogy rákényszerítse akaratát a "26 megveszekedett ország". Az volt a nehéz, hogy miként "maradjunk ki ebből az egészből, úgy, hogy közben életben is maradjunk" - emelte ki.

A három nagy baj

Kiemelte azt is, hogy három baj gyötri Európát és Magyarországot:

  1. az orosz-ukrán háború,
  2. az izraeli terrorcselekmények miatti növekvő terrorfenyegetettség
  3. és a délről érkező migrációs nyomás növekedése.

"Észnél kell lennünk a következő évben is" - fogalmazott Orbán Viktor.

Karácsonyi hangolódás

 

Az ünnepi készülődésről azt mondta, neki leginkább az a dolga, hogy befűtse a kemencét, és feltegye a csúcsdíszt a fenyőfára.

Zárásként Orbán Viktor azt üzente minden magyarnak, hogy akármilyen nehézség van is, ha az ember jó ügy mellett kötelezi el magát, és nem adja fel, hanem csinálja és kitart mellette, akkor a végén a dolgok jóra fordulnak. "Ezt a magyarok szerintem tudják, csak ki kell bírni" - fogalmazott a miniszterelnök.

(MTI / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!