Orbán közölte: ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze
Arról is beszélt, hogy szerinte nem fair, amit az európai gazdákkal művel az uniós vezetés
Orbán közölte: ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze

Facebook/Orbán Viktor

2024. 02. 02.
Sikerként értékelte a csütörtöki, az európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába.

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kapcsán kulcskérdésnek nevezte a békét, de azt mondta, "ebben nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában ég", az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek. Kijelentette: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, és a tárgyaláson ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

Magyarország szerint Brüsszelben mindennek a béke körül kellene forognia és arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen és utána béketárgyalások - jelentette ki.

Hozzátette: a csütörtökön Ukrajnának jóváhagyott 50 milliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére. Orbán Viktor azt mondta, sikerült megakadályozni Brüsszelben, hogy Magyarország pénzét elvegyék és elküldjék Ukrajnába.

A tegnapi uniós csúcsról itt számoltunk be részletesen.

Európai gazdatüntetések

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerinte nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek. Erről Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt péntek reggel.

A kormányfő kijelentette: nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni.

Elmondta: a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba.

Közölte, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!