EU-csúcs percről percre: megmagyarázta Orbán Viktor, miért nem vétózták meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót
Ez történt csütörtökön
EU-csúcs percről percre: megmagyarázta Orbán Viktor, miért nem vétózták meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót

Fotó: facebook/Orbán Viktor

2024. 02. 01.
Rendkívül feszült helyzet előzte meg az Európai Tanács csúcstalálkozóját Brüsszelben, ahol a legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon a magyar miniszterelnök fenntartja-e a vétóját az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós pénzügyi segéllyel szemben, vagy sem. A csúcsot példátlan zsarolás, fenyegetőzés és egy látványos traktortüntetés előzte meg. A magyar kormányfő végül megszavazta a döntést, ám a részletek még nem világosak.

14:58 - Így értékelte a döntést Orbán Viktor

14:16 - Ez került bele a jogállamisági mechanizmus szövegébe

Még 2020-ban fogadta el az Európai Unió az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, ami lényegében lehetőséget teremtett arra, hogy a Bizottság befagyassza ilyen-olyan indokokkal a hazánknak járó uniós forrásokat. 

Most a tagállamok beleegyeztek abba, hogy a mai csúcstalálkozó konklúzióját kiegészítik azzal a sorral, hogy idézik az Európai Tanács 2020 decemberi szövegét, mely szerint "az a puszta megállapítás, hogy valaki megsértette a jogállamiságot, még nem elegendő a szankcionálási mechanizus elindításához". 

Ez azért is fontos, mert Magyarországnak még mindig 6,3 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forrása van, amelyhez nem jutott hozzá az állítólagos jogállamisági hiányosságok miatt. Ez a része a mechanizmus szövegének egyébként azt is rögzíti, hogy az Európai Bizottságnak, "objektívnek, tisztességesnek, pártatlannak és tényeken alapulónak" kell lennie, garantálnia kell a diszkriminációmentességet, amikor elindítja a tagállamok támogatásának blokkolását célzó mechanizmust. 

14:03 - Nem túl elegáns képválasztás a Politico-tól

Azzal illusztrálják a brüsszeli megállapodást, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mintha meghajolna a román államfő, Klaus Iohannis előtt. 

Forrás: Politico képernyőfotó

13:50 - Novák Katalin örül

a jó híreknek Brüsszelből.

 

13:40 - Varga Judit posztolt

No nem a brüsszeli döntésről, hanem a mérges gazdákról, akik tüzet gyújtottak Brüsszelben az uniós irodák előtt. 

 

13:25 - Zelenszkij mindenesetre hálás

Charles Michelnek az Európai Tanács elnökének, és az unió vezetőinek a pénzügyi támogatásért. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy ezt mind a 27 tagállam vezetője támogatta, ami nagy uniós egységről ad tanúbizonyságot.

De nyomban meg is fogalmazta következő kéréseit Zelesznkij: a katonai segítség és a szankciós nyomás erősítését. 

 

13:11 - Egyelőre csendben a miniszterelnök

Egyelőre nem világos, hogy mi a magyar álláspont a végső döntéssel kapcsolatosan, amelyet lényegében minden más uniós tagállam és vezető kommentált már, csak Orbán Viktor nem. Habár az utat megelőzően számos poszt kikerült a kormányfő közösségi oldalaira, a bejelentés óta eltelt 3 és fél órában semmi.

12:44 - Mit kapott Orbán cserébe? 

A Guardiannak nyilatkozó névtelen képviselők szerint semmit. Egyszerűen csak a magyar miniszterelnök nem látott már további opciókat, ezért inkább engedett.

12:06 - Levonták a tanulságot a kormány kritikusai

Szinte mindenhol azt írják a magyar kormány európai ellenfelei, hogy a jelenlegi uniós kálváriának a végső tanulsága az, hogy igenis meg kell fenyegetni gazdaságilag Orbán Viktort, és majd akkor beadja a derekát. 

 

11:57 - Ezekkel a feltételekkel engedte el Orbán a vétót

A magyar javaslat Brüsszel irányában a csúcsot megelőzően az volt, hogy mehet ugyan az uniós költségvetésből 50 milliárd euró Ukrajnának, de azt minden évben felül kell vizsgálni. 

Ehhez képest most a hírek szerint az a kompromisszum született: hogy két év múlva fogja majd a költéseket megvizsgálni az Európai Bizottság, és erről majd szavaznak is. Valamint egy módosítást is eszközölnek az úgynevezett jogállamisági mechanizmusban. Hogy mit, az egyelőre nem derült ki. 

11:46 - Donald Tusk kedves méltánylása a csúcs előtt

Az új lengyel miniszterelnök arról értekezett a sajtónak nyilatkozva, hogy belefáradtak Orbánba, biztonsági kockázatot jelent, és eldöntheti, hogy bent akar lenni, vagy kint. Tusk szerint, ha a kormányfő álláspontja lesz a meghatározó, akkor Ukrajna elveszíti ezt a háborút.

 

11:34 - Hoppá, ez gyors volt: meg is van a megegyezés

Amilyen sok küzdelem előzte meg, olyan rövid idő alatt meg is hozták a döntést. Bár az előzetes egyeztetések miatt a hivatalos csúcstalálkozó kezdetét halasztották. Amint megszólalt a csengő, az Európai Tanács elnöke nyomban közölte is, megszületett a megegyezés. 

Mind a 27 ország elfogadta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást az uniós költségvetés keretein belül. A nagy kérdés, hogy milyen feltételekkel - ebben ugyanis nem volt egyetértés. Egészen idáig.

 

 

11:31 - Újabb kerekasztalmegbeszélés még a csúcs előtt

Ugyanaz az asztal, és majdnem ugyanazok a tárgyalópartnerek. Annyi csekély kiegészítéssel, hogy ezúttal nem Orbán Viktor a főszereplő, hanem inkább Mark Rutter holland kormányfő és Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Díszes társaság. 

 

11:21 - Ezért nem támogatná Orbán Ukrajna csatlakozását

Szerdán a Direkt36 hozta nyilvánosságra, hogy tavaly márciusban a magyar kormányfő egy zártajtós egyeztetésen részletesen is felvázolta azokat a geopolitikai okokat, amiért hatalmas problémának látja Ukrajna uniós csatlakozását. Röviden összegezve: egy amerikai erőközpont jönné létre az EU-n belül. Hosszabban részletezve, itt tudják meghallgatni a találkozón elhangzottakat. 

11:01 - Lesz találkozó a svéd miniszterelnökkel is

A tervek szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel fog egyeztetni Brüsszelben Orbán Viktor. A találkozó jelentősége, hogy a NATO-tagok közül már csak Magyarország maradt, amely nem szavazta még meg Svédország csatlakozását. 

10:36 - Kis szarkazmus Orbántól

A magyar miniszterelnök szinte ugyanazt a képet osztotta meg az oldalán, mint az Európai Tanács elnöke. Azzal a különbséggel, hogy ő annyit írt mellé, hogy csak a "szokásos reggeli egyeztetések". Tavaly decemberben ugyanis egy ugyanilyen egyeztetés után született meg az a konszenzusos megállapodás Orbán Viktorral, hogy az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről szóló szavazás helyett ő inkább kimegy a teremből és iszik egy kávét

10:26 - Utolsó pillanatos egyeztetés

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tett közzé egy képet azzal a kommentárral, hogy folynak az egyeztetések, és elkezdődött a visszaszámlálás a csúcstalálkozó kezdetéig. Az asztalnál ott ül Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emannuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Georgia Meloni olasz miniszterelnök és természetesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

 

10:12 - Feszült hangulat az Európai Parlament előtt

Tüzet is gyújtottak az utcán azok az európai gazdák, akik szerint az Európai Unió zöldpolitikája ellehetetleníti az ágazatot. A Fidesz EP-képviselője, Hidvéghi Balázs tett közzé egy felvételt a demonstrációról: 

 

09:43 - "Mindenféle furcsa dolgok fognak történni Magyarországgal"

Ezt a szlovák kormányfő, Robert Fico nyilatkozta, aki elmondta, hogy bár le van betegedve, mégis mindent megtesz azért, hogy ott tudjon lenni az uniós csúcson, hogy kiálljon Magyarország mellett.

09:26 - Videók a belga gazdatüntetésekről

 

09:04 - Példátlan zsarolás előzte meg a csúcsot

A Financial Times hozott nyilvánosságra egy bizalmas uniós tervet, amely szerint Magyarországot pénzügyi blokád alá vonnák, amennyiben nem fogadja el az Ukrajnának szánt támogatásokról szóló központi döntést. A magyar gazdaság gyenge pontjait célzó aljas tervet Orbán Viktor csak Armageddonnak nevezte a Le Point című francia lapnak adott interjújában. 

08:36 - Orbán Viktor találkozott a tüntető gazdákkal

A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett videójában látható, hogy a Brüsszelben összegyűlő gazdák komoly traktoros tüntetést szerveztek az EU intézményei elé. A demonstrálókkal Orbán Viktor is beszélgetett:

 

8:00 - Minden szem Brüsszelre szegeződik

Lényegében nem túlzás azt állítani, hogy egész Európa és a nyugati világ most Brüsszelre figyel, mert az ukrajnai háború kimenetlét tekintve kulcskérdés, hogy vajon az Európai Unió tudja-e növelni a támogatását Ukrajna irányában, vagy sem. Ehhez volna szükséges, hogy Magyarország feladja a vétóját az 50 milliárd eurós csomaggal kapcsolatban. A magyar kormány viszont azt hangsúlyozza, hogy ennyire képlékeny háborús helyzetben négy évre elköteleződni egy hazárdjáték. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!