Orbán: Az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk
Szerinte ha világháború lesz, akkor atomháború lesz
Orbán: Az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

2023. 04. 14.
Az Egyesült Államok a barátunk, és fontos szövetségesünk is, de nem fogjuk engedni, hogy "belepréselje" Magyarországot a háborúba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban, ahol az ukrajnai háború eszkalációjának veszélyére figyelmeztetve hangsúlyozta: ha világháború lesz, akkor atomháború lesz.

A kormányfő az amerikai nagykövetség által bejelentett büntetőintézkedésekről elmondta: nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, a Washington által közzétett, 34 magánszemélyt felsoroló listán egy magyar van, de szerepel ciprusi, osztrák és liechtensteini is. Ez alapvetően pénzügyi szakemberekre összpontosító amerikai akció volt - mondta.

Úgy folytatta, az Egyesült Államok a barátunk, és fontos szövetségesünk is, elsősorban katonapolitikai szempontból, hiszen egy közös katonai védelmi szövetségnek vagyunk a tagjai.

A miniszterelnök kiemelte: "nem a mi dolgunk, hogy válogassunk az amerikai politikai élet szereplői között", Magyarország azzal a kormánnyal működik együtt, amelyet az amerikai nép megválaszt, Amerikában pedig tipikusan politikai kinevezettek a nagykövetek, így "tudomásul kell vennünk, hogy egy demokrata párthoz közel álló nagykövet van".

Ugyanakkor azt mondta:

"szokatlan, hogy ezt az amerikai vélemény-képviseletet utcai plakátokon keresztül valósítja meg az amerikai nagykövetség".

Ráadásul "mintha ritmuskésésben is lennének", mert a plakátokon az van, hogy "ruszkik haza. Mi hazaküldtük őket". "Mi ezt a dolgot elrendeztük", a magyarokat nem kell emlékeztetni a saját történelmükre - tette hozzá. Kijelentette: az Egyesült Államok nem adta fel a tervét, hogy mindenkit "belepréseljen" egy háborús szövetségbe, de nem fogjuk engedni, hogy belepréseljenek minket a háborúba.

Figyelmeztetett: ha világháború lesz, akkor atomháború lesz.

Mint hangsúlyozta, minden héttel romlik helyzet, az eszkaláció veszélye nő. A miniszterelnök arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy a háború támogatása helyett a tűzszünetet és békét előidéző tárgyalásokra mozgósítsa energiáit.

Orbán Viktor miniszterelnök a rádióinterjúban arról is beszélt: Ukrajna pénzügyi értelemben nem létező ország, az ország működtetését az Európai Unió finanszírozza - köztük a magyarok is -, ez pedig tönkreteszi Európát. Hozzátette: még nem tartunk ott, hogy az európai közvélemény rákényszerítse az európai vezetőket a háborúval és a szankciós politikával kapcsolatos álláspontjuk megváltoztatására, "de el fog jönni az igazság pillanata". Mert ami most történik, az tönkreteszi Európát. Tönkreteszi a biztonságát, tönkreteszi a gazdaságát - hangsúlyozta.

Orbán Viktor a francia elnök kínai látogatását nagy jelentőségűnek nevezte, hangsúlyozva, hogy ezzel egy "másik hang" jelent meg, amelyik nem azt nézi, hogy hol, milyen potenciális ellenségek vannak, hanem a potenciális partnereket keresi.

Ez hasonlít a magyar észjáráshoz - mondta a miniszterelnök, rámutatva, a magyar külpolitika célja is az, hogy barátokat gyűjtsön és ne ellenséget. Úgy értékelte, hogy Macron francia elnök európai stratégiai autonómiára tett megjegyzése is ebbe az irányba mutat, amikor azt mondja, hogy az európai szellem számára lealacsonyító, hogy egyszerűen csak átveszi más országok külpolitikáját, Európának a saját érdekeiből kell kiindulnia.

Ugyanakkor Orbán Viktor rámutatott: bár Franciaország az egyetlen olyan vezető hatalom ma Európában, amely történelmi távlatban képes fölvetni kérdéseket, "pech", hogy nem de Gaulle-nak hívják az elnökét, mert vele könnyen egyetértenének szinte minden kérdésben.

Macron elnök tiszteletreméltó, de Európa jövőjét nem úgy képzeli el, mint Magyarország, hiszen mi egy keresztény reneszánszban bízunk, a francia elnök pedig azt mondja, hogy egy liberális Európát kell világviszonylatban is versenyképessé tenni - fejtette ki.

Az inflációval kapcsolatban a kormányfő azt mondta: áprilisban érzékelhetően csökkenhet, májusban és júniusban pedig már határozottabban az üteme. Ugyanakkor ami eddig történt az árindex csökkentése érdekében, az nem elegendő ahhoz, hogy kivezessék az ársapkát. Van ugyan néhány termék, különösen az élelmiszerek között, amelyeken keresztül az üzletek versenyeznek a vevőkért, de ezen áruk spektruma még szűk - mondta.

Úgy fogalmazott, a kormány várja, hogy hasson a "vakcina", amit az infláció ellen adott be a gazdaságnak. Hozzátette: a kabinetnek továbbra is az infláció letörésén kell dolgoznia.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!