Orbán a demográfiai csúcson bejelentette, milyen kedvezménnyel bővítik ki a családpolitikát
Szerinte a gyerekekért vívott csata nem a zsebben, hanem a fejben dől el
Orbán a demográfiai csúcson bejelentette, milyen kedvezménnyel bővítik ki a családpolitikát

MTI/Koszticsák Szilárd

2023. 09. 14.
A kommunizmusban megedződött közép-európaiaknak a nyugati elitek gondolkodása kész agyrém - fogalmazott Orbán Viktor a demográfiai csúcson.

A miniszterelnök úgy folytatta, egy közösség gondolatvilága és lelkiállapota, vagyis mindsetje meghatározza a jövőt is, és a nyugati elitek gondolkodása abban akadályozza az európaiakat, hogy az előttük álló legfontosabb kihívást, a demográfia kérdését képesek legyenek azonosítani.

Azt mondta, a politika ehelyett azzal van elfoglalva, miként lehet érvényesíteni a karbonkvótát a gazdaságban és a genderkvótákat a társadalomban.

Európa félelemből cselekszik és a félelem defetistává tesz minket. Azt mondjuk, nincs jövő, és ez így egy önbeteljesítő jóslattá válik - fogalmazott. Elmondta, hogy Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé

  1.  a gyermekvállalás legyen előny,
  2. a kormány segítse az otthonteremtést,
  3. a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni,
  4. az egész ország működését családbaráttá kell változtatni
  5. és a jog eszközeivel is védeni kell a családokat.

A kormány bevezette a harminc év alatti édesanyák jövedelemadó-mentességét, a négygyermekeseknek pedig egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük - ismertette.

Bejelentette, hogy a kormány ezt a háromgyermekesekre is ki fogja terjeszteni.

"Nem szoktuk bevallani, de valójában itt Magyarországon a nők tartják össze a családokat" - mondta, dicsérve a nők teljesítményét. A magyar családpolitika legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy "ha jövőt akarsz a hazádnak, akkor az édesanyákat kell támogatni".

Ígéret: Családpolitika 2.0

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a családpolitika első szakasza lezárult, indulhat a második fázis.

Akiket az eddigi eszközökkel el tudtak érni, azokat már megszólították, most azon gondolkodnak, azon dolgoznak, hogy miként fejlesszék tovább a családpolitikát - tette hozzá. Ehhez újabb és újabb támogatások kellenek majd, de "a pénz, még ha lenne is korlátlanul, mint ahogy nincs, de ha lenne, az is kevés lenne" - fogalmazott.

Kifejtette: ugyanis a gyerekekért vívott csata valójában nem a zsebben, hanem a fejben dől el, még pontosabban a szívben, még pontosabban a közgondolkodásban.

Le kell váltani azt a liberális diskurzust, amely a gyermekvállalásban veszélyt, értelmetlen áldozatvállalást, a családi életben pedig az egyéni lét kiteljesedésének korlátját látja - jelentette ki.

Korszakváltás?

Orbán Viktor kitért arra: "nincs esélyünk arra, hogy a jelenlegi progresszív, liberális eliteket jobb belátásra bírjuk és meggyőzzük", ezért "egyszerűen félre kell őket tolni". A posztliberális kor, amely felválthatja a jelenlegi progresszív liberális korszakot,

"nem jön el magától, azt meg kell csinálni valakinek"

- mondta. "És ki fogja azt megcsinálni, ha nem éppen mi?" - folytatta. Kijelentette, ehhez át kell alakítani a politikai palettát, kurzusváltásra van szükség, el kell érni, hogy családbarát konzervatív erők kerüljenek kormányra minél több európai országban.

Kiemelte, jövőre európai parlamenti választások lesznek, minden adott, hogy "egy átkaroló hadművelettel a magunk javára fordítsuk az előviszonyokat", és közben nekünk, magyaroknak el kell végeznünk a házi feladatunkat: össze kell állítani a magyar családpolitika 2.0 programját.

Beszéde végén Orbán Viktor azt kívánta a jelenlévőknek, hogy "a családbarát erők nyerjék meg otthon a választásokat, és jövő tavasszal pedig nyerjük meg együtt az európai parlamenti választást, és csináljuk meg közösen az európai családpolitikai fordulatot".

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!