Német képviselő: antiszemiták és Izrael-tagadók ne kaphassanak német állampolgárságot!
Mathias Middelberg javaslata azokra vonatkozna, akik USZÍTanak A ZSIDÓK ELLEN, MEGKÉRDŐJELEZIk IZRAEL ÁLLAM LÉTÉT VAGY ELÉGETIk AZ IZRAELI ZÁSZLÓT
Német képviselő: antiszemiták és Izrael-tagadók ne kaphassanak német állampolgárságot!

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 08.
A Németországban tapasztalt, sokszor erőszakos antiszemita incidensek sorozata után Mathias Middelberg, a CDU belügyi szakértője a honosítási törvény módosítására szólított fel, nem sokkal az állampolgársági törvény módosításairól szóló parlamenti vita előtt, amelyeket még a héten szavazásra bocsátanak. Ennek értelmében a zsidók ellen uszítók és a zászlóégetők nem kaphatnának állampolgárságot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, május közepén az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Bonnban és Münsterben a zászlókat égettek és utána kövekkel is megdobálták a helyi zsinagógákat. Az elkövetők az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése miatti felindultsággal magyarázták tettüket.

Az antiszemitizmus visszaszorítását szolgáló törekvések összehangolásával foglalkozó kormánymegbízott, Felix Klein akkori nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy a közel-keleti feszültség erősödése miatt ismét megugorhat az antiszemita és Izrael-ellenes bűncselekmények száma. Erre reagálnia kell az egész társadalomnak, és különösen a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak - mondta a szövetségi kormány megbízottja, aláhúzva, hogy Németország nem tűrheti a zsidóellenességet.

A napokban a növekvő, sokszor tettlegességig fajuló antiszemitizmusra reagálva a CDU egyik parlamenti képviselője felvetette, hogy az antiszemiták ne juthassanak német állampolgársághoz, sem azok, akik elvitatják Izrael létezéshez való jogát, sem azok, akik erőszakra uszítanak a zsidók ellen.

"Az állampolgársági törvényben kifejezetten meg kellene határozni, hogy az antiszemita indíttatású cselekményeket elkövető személyek honosítása kizárt"

- nyilatkozta Middelberg a Neue Osnabrücker Zeitung német lapnak.

"Aki nyilvánosan uszít a zsidók ellen, megkérdőjelezi Izrael állam létét vagy elégeti az izraeli zászlót, az nem lehet német állampolgár"

- tette hozzá a képviselő.

Ennek megfelelően véleménye szerint az állampolgársági törvényt a következő mondattal kellene kiegészíteni: "A honosítás kizárt, ha a külföldi antiszemita indíttatású cselekményt követett el."

A CDU politikusa a héten a Bundestagban felszólította az SPD-t, hogy támogassa javaslatát, mivel

"az antiszemita indíttatású cselekmények összeegyeztethetetlenek az emberi méltóság alaptörvényi garanciájával."

A törvénnyel kapcsolatos vitára és szavazásra még a héten sor kerül.

(RND/Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!