"Némák maradtunk" - 75 év után először ismerik el felelősségüket a holokausztban a holland protestánsok
Bocsánatkérés helyett vallomást fognak tenni a zsidó közösségnek a Kristályéjszaka évfordulóján
"Némák maradtunk" - 75 év után először ismerik el felelősségüket a holokausztban a holland protestánsok

Holland zsidók a buchenwaldi koncentrációs táborban(Forrás: Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum)

2020. 10. 22.
A holland protestáns egyház (PKN) bűntudatának adott hangot amiatt, hogy nem küzdött az antiszemitizmus ellen a második világháború alatt, és elismerte, hogy hallgatásával hozzájárult a zsidók üldözéséhez - írta csütörtökön a helyi sajtó.

A Trouw című holland napilap tudósítása szerint René de Reuver, a protestáns egyház általános zsinatának írnoka bejelentette, hogy

a Kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes erőszakhullám kezdetének jövő hónapi évfordulója alkalmával egyháza nyilvánosan is beismeri bűnösségét.

Az újságnak adott interjúban az egyházi méltóság elmondta: bocsánatkérés helyett az egyház vallomást fog tenni a zsidó közösségnek. Hozzátette:

"a bűntudat a legmélyebb és a legőszintébb kifejezés, amelyet egyházunk használhat, elismerjük a múltban elkövetett hibáinkat, és felelősséget vállalunk értük"

Ez az első alkalom 75 év után, hogy a PKN beismeri bűnösségét. Ennek a jövőre nézve is van jelentősége, "mindent meg fogunk tenni az antiszemitizmus térnyerése ellen Hollandiában" - hangsúlyozta de Reuver.

A második világháború alatt körülbelül 140 ezer zsidó származású állampolgár élt Hollandiában, akik közül több mint 25 ezer a náci német birodalomból menekült oda a nemzetiszocialista diktatúra elől.

1940 májusában a hitleri Németország megtámadta az addig semleges Hollandiát, amely még abban a hónapban megadta magát. A Jad Vasem holokauszt emlékközpont adatai szerint Hollandia megszállása alatt mintegy 107 ezer zsidót hurcoltak el a nácik koncentrációs táborokba. Közülük alig ötezren érték meg a táborok felszabadítását, és tértek haza. A német megszállás idején ugyanakkor mintegy 25 ezer zsidót honfitársaik bújtattak Hollandiában.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!