Milliárdosok tüntetnek Davosban, hogy adóztassák meg őket
Ezt látják megoldásnak az elszegényedés orvoslására
Milliárdosok tüntetnek Davosban, hogy adóztassák meg őket

forrás: Youtube/ Sky News Australia

2022. 05. 23.
Egy csoportnyi milliomos csatlakozott az ún. ’tax us now’ tiltakozáshoz a svájci Davosban, arra kérve a kormányokat, hogy "adóztassák meg őket most" a gazdagok és szegények közötti növekvő szakadék kezelése érdekében.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A magukat "hazafias milliomosoknak" nevező tüntetők felszólították a konferencián részt vevő vezetőket, hogy azonnal vezessenek be új adókat a gazdagokra, így kezelve a „megélhetési költségek botrányosságát, ami a világ számos országában zajlik.”

Az Oxfam jótékonysági szervezet nemrégiben azt mondta, hogy az egyenlőtlenségek növekedése 2022-ben akár 263 millióval több embert taszíthat a mélyszegénységbe, ezzel pedig 10 éves tendenciát fordítana meg.

Phil White, egykori üzleti tanácsadó és a Patriotic Millionaires tagja elmondta: 

"Miközben a világ többi része összeomlik a gazdasági válság súlya alatt, a milliárdosok és a világ vezetői ebben a magánlakosztályban találkoznak, hogy megvitassák a történelem fordulópontjait.

"Felháborító, hogy politikai vezetőink azokra hallgatnak, akiknek a legtöbbjük van, akik a legkevesebbet tudnak a válság gazdasági hatásairól, és akik közül sokan hírhedten keveset fizetnek adót.

Ennek a konferenciának az egyetlen hiteles eredménye az, ha a leggazdagabbakat adóztatjuk meg, és mi is most adózunk.

Adóztassuk meg a Davosban 2022-ben jelenlévőket."

A #taxmenow nevű tiltakozás akkor kezdődött, amikor egy felmérés kimutatta, hogy rekordszámú, 177 milliárdos él az Egyesült Királyságban, akiknek együttes vagyona 653 milliárd font.

Ugyanakkor az előrejelzések szerint jövőre több mint 250 000 brit háztartás kerülhet mélyszegénységbe a megugró élelmiszer- és energiaszámlák miatt.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalomkutató Intézet szerint ezzel a mélyszegénységben élők száma mintegy 1,2 millióra nőne, ha a kormány nem lépne fel az elszegényedett családok megsegítésére.

Djaffar Shalchi, egy dán multimilliomos mérnök és ingatlanfejlesztő azt mondta:

"Nem lehet megnyerni az emberek bizalmát az olyan rendezvényekkel, mint Davos, ahol a világ gazdagai biztonságos berkekben találkoznak.

A legjelentősebb dolog, amit a davosi résztvevők tehetnének az emberek bizalmának elnyerése érdekében, hogy elismerik: az általuk képviselt és védett gazdagság és kiváltságok összeegyeztethetetlenek egy olyan világgal, ahol mindenki teljes és virágzó életet él."

(Hetek/Guardian)

h

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!