„Itt az ideje, hogy felálljon egy határvadász testület” - Migránsok lövöldöztek a magyar határ közelében szombaton
Legalább hat sérült és egy halott is van a bevándorlók között
„Itt az ideje, hogy felálljon egy határvadász testület” - Migránsok lövöldöztek a magyar határ közelében szombaton

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 04.
Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel még szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint legalább hat sérült és egy halott is van, a rendőrség, a katonaság és a mentőszolgálat is nagy erőkkel vonult a helyszínre.

A szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó stábjának információi szerint a sérülések mindegyikét lőfegyver okozta, a legsúlyosabb állapotban egy 16 éves lány van.

A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb-magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták.

A Pannon RTV információi szerint a migránsok a rendőrökre is tüzet nyitottak.

Szerbiában jelenleg körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Beszámolók szerint az utóbbi időben nőtt a nyomás a szerb-magyar határszakaszon, és arra is volt példa, hogy a migránsok megdobálták a határőröket, így az sem zárható ki, hogy a most használt fegyvereket eredetileg nem egymás, hanem a határt védők ellen akarták használni.

A kormány sem marad tétlen

Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik

- kommentálta a szabadkai erdőben történteket a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Facebookon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor szerint határőrséget kell felállítani, és két-háromszorosára növelni a haderőfejlesztés sebességét.

Kocsis Máté azt írta a közösségi oldalán, hogy egyre durvul a helyzet a déli határnál: két migránscsoport fegyverekkel lőtte egymást hajnalban Szabadkánál, a hírek szerint halálos áldozatok is vannak.

Kiemelte: csak idén 100 ezernél többen próbáltak illegálisan Magyarországra lépni válogatott módszerekkel, hol alagutakon, hol létrán, hol kövekkel, hol fegyverrel.

"A katonák és a rendőrök állják a sarat, de a háború miatt nagy szükség lenne a munkájukra az ukrán határnál is. Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk!" - fogalmazott Kocsis Máté.

Kikből lehet határvadász?

A rendőrség hivatalos oldala szerint a képzésen végzettek alapbére 260 ezer forint, ami a határőrizeti szolgálatot teljesítők esetében bruttó 400 forintos keresetkiegészítéssel emelkedik óránként. Jelentkezéshez elég az általános iskolai végzettség.

A rendőrség által biztosított, ingyenesen elvégezhető képzés összesen négy modulból áll: fegyveres biztonsági őri szakmai ismeretek (elméleti), jogi ismeretek (elméleti), önvédelmi ismeretek (gyakorlati), fegyverismeret (gyakorlati).

A képzés zárultával pedig vizsgákat kell tenniük.

Önvédelmi gyakorlati vizsgára például három főbb önvédelmi fogást kell elsajátítani: ütések és rúgások hárítása, fogásokból vagy fojtásból való szabadulás, bilincselés, valamint a ruházatátvizsgálás.

Ezenfelül pedig egy lövészeti vizsgán is át kell mennie a jelölteknek.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!