Fogy az emberek vakcinákba vetett bizalma: így állítaná meg az oltásellenességet a Vöröskereszt elnöke
Egy párhuzamos világjárvány tömböl Francesco Rocca szerint
Fogy az emberek vakcinákba vetett bizalma: így állítaná meg az oltásellenességet a Vöröskereszt elnöke

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 12. 01.
Sokasodnak a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek a Vöröskereszt és a Vörös Félhold nevű társaságok elnöke szerint, ami ellen a kormányoknak és intézményeknek is fel kell venni a harcot. Francesco Rocca szerint a bizalomhiány mindenhol jelen van, nem csak a fejlett nyugati társadalmakban.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire hívta fel a figyelmet a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke, Francesco Rocca. Egyúttal felszólította a kormányokat és az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a járványszerűen terjedő álhírek cáfolásáért, és kezdjék el kiépíteni a bizalmat a védőoltással szembeni a közösségekben.

"Ahhoz, hogy legyőzhessük a világjárványt, a párhuzamosan zajló másik világjárvány, a bizalmatlanság járványa fölött is győzedelmeskednünk kell"

– mutatott rá a Vöröskereszt elnöke.

MTI-Grafika
Forrás: MTI

Rengeteget romlott az elmúlt hónapkban a bizalom

Francesco Rocca szerint a bizalomhiány mindenhol jelen van, nem csak a fejlett nyugati társadalmakban.

A nemzetközi szövetség az elmúlt hónapokban készített egy kutatást nyolc afrikai országban: a Kamerunban, Gabonban, Kongói Demokratikus Köztársaságban, Zimbabwében, Sierra Leonéban, Ruandában, Lesothoban és Kenyában. Ebből kiderült, hogy egyre kevesebben értékelik kockázatosnak a koronavírust, sőt egyesek szerint a világjárvány valójában már véget ért. Emellett számos afrikai országban úgy vélik, hogy a külföldiek kísérleti laboratóriumnak használják Afrikát. Rocca hangsúlyozta, hogy olyan sérülékeny és a társadalom peremén élő csoportok is vannak, amelyeknek fogalmuk sincs a világjárványról. Egy Pakisztánban készített felmérés szerint a megkérdezettek 10 százaléka nem is tudott a koronavírus-járványról.

A tisztségviselő egyúttal az oltóanyag igazságos elosztására szólította fel a nemzetközi közösséget.

„A legtöbb országban jelentősen csökkent a vakcinák elfogadottsága a július és október közötti időszakban”

– áll Johns Hopkins baltimore-i egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában.  A vizsgált országok negyedében ötven százalékhoz közeli vagy annál kisebb volt a koronavírus elleni oltás elfogadottsági aránya. Japánban például 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány az elmúlt időszakban.

Nálunk se túl bizakodóak az emberek

Jelenlegi állás szerint a magyarok 83 százaléka biztosan nem oltatná be magát koronavírus elleni vakcinával, derült ki a Euronews kutatásából. 

A meg­kérdezettek mindössze 17 százaléka adatná be magának az oltást, ha a vakcina elérhetővé válna. 47 százalék egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét, 36 százalék pedig még nem döntötte el. Honfitársaink bizalmatlansága világszinten is kiemelkedő. Egy a Nature magazinban publikált, a Föld lakosait reprezentáló felmérésből ugyanis az derült ki, hogy a bolygó lakosságának több mint 60 százaléka kérné az oltást, ha az elérhetővé válna, tizennégy százalék bizonytalan, és mindössze tizenöt százalék mondta azt, hogy biztosan nem kérne vakcinát. Nálunk lényegében fordított az arány.

A magyarországi felmérésből az is kiderült, hogy az oltást választók szűk rétegének többsége egy Magyarországon gyártott védőoltást választana, s majdnem ugyanannyian kérnének az amerikai fejlesztésű vakcinából. A magyar kormány által megrendelt orosz gyártmányú oltószerrel viszont a megkérdezetteknek csak 7 százaléka oltatná be magát, és mindössze 4 százalék kérne a kínai vakcinából.

A növekvő oltásellenességgel és vírusszkepticizmussal korábban is foglalkoztunk, a cikket itt olvashatja el.

Előfizetőti nyereményjáték
Előfizetőti nyereményjáték

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!