Maszkos embereket is felismerő szoftvert fejlesztettek Japánban
A fejlesztő cég szerint a rendszer 99,9 százalékos biztonsággal állapítja meg a személyazonosságot
Maszkos embereket is felismerő szoftvert fejlesztettek Japánban

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 08.
Japánban olyan arcfelismerési rendszert készített a NEC Corp., amely akkor is azonosítja az embereket, ha maszkot viselnek -írja a Japan Times. A szoftvert már több légitársáság is átvette.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

"Az igények a Covid-járvány miatt megugrottak, és mivel a rendkívüli állapot elhúzódott, indokolttá vált a technológia lefejlesztése és piacra dobása"

- nyilatkozta Shinya Takashima, a NEC egyik vezetője.

A rendszer észleli, hogy egy személy visel-e maszkot, ilyenkor a szoftver a szem környéki területekre fókuszál, és ez alapján ismeri fel az ellenőrzött alany személyazonosságát. A felhasználóknak előre kell beregisztrálniuk a arcukról készült fényképpel.

A japán szoftverfejlesztő cég szerint az ellenőrzés kevesebb, mint egy másodpercig tart, és a pontossági ráta meghaladja a 99,9% -ot.

A rendszert egyelőre irodaházak és egyéb létesítmények biztonsági kapuinánál használják. A NEC már teszteli egy a tokiói székhelyén található eladó nélküli kisboltban is az automatizált fizetések technológiájával összekötve.

"Az arcfelismerés azt jelenti, hogy nem kell biztonsági kártyát használnunk és gyártanunk, amely elveszhet vagy amit ellophatnak. mindemellett segít megelőzni a vírus terjedését"

- érvelt a rendszer létjogosultsága mellett a vezető asszisztens.

"Az érintés nélküli ellenőrzés rendkívül fontossá vált a koronavírus miatt" - nyilatkozta Takashima. 

Az új rendszer októberben került forgalomba, és az ügyfelek között olyan légitársaságok is megjelentek mint a Lufthansa vagy a Swiss International Airlines.

A NEC nem hozta nyilvánosságra, mennyibe is került a rendszer, de a 2021-es  költségvetésükből kiderül, hogy közel 970 millió dollár eladást céloznak meg a biometrikus és videoelemző üzletág számára, amely magában foglalja az arcfelismerő rendszereket is.

(Hetek/JapanTimes)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!