Ma kezdődik Trump felelősségre vonási tárgyalása a Szenátusban
Szinte biztosra vehető, hogy felmentik, mivel elítéléséhez 17 republikánus képviselő támogatásra is szükség lenne
Ma kezdődik Trump felelősségre vonási tárgyalása a Szenátusban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 09.
Ma kezdődik Donald Trump második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) a szenátusban. A volt amerikai elnök demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott "gyújtó hangú" beszéde miatt, amely után tüntetők rohamozták meg a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen az elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Az amerikai képviselőház az impeachment eljárás megindítása előtt határozatban szólította fel Mike Pence volt alelnököt, hogy az alkotmány 25. kiegészítése alapján mozdítsa el Donald Trumpot pozíciójából.

Mike Pence azonban - Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében - elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását,

amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősíthette volna Trumpot, és ebben az esetben az elnöki hatalmat az alelnökre ruházzák át.

Ezután a demokraták már másnap az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodtak. Az alsóházi képviselők január 13-án megszavazták a republikánus párti amerikai elnök felmentését célzó eljárás megindítását, amelyet tíz republikánus párti képviselő is támogatott a 222 demokrata párti honatya mellett.

Ezzel Donald Trump lett az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felmentési eljárás megindítására szavazott.

2019-ben a hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult ellene impeachment eljárás, akkor a szenátus felmentette.

A kongresszus 1789 óta csak 65 alkalommal kezdeményezett ilyen eljárást különböző szintű szövetségi tisztségviselők ellen. Hivatallal való visszaélés miatt - Trump esetét megelőzően - mindössze két elnök felelősségre vonását kezdeményezte a szövetségi képviselőház: Andrew Johnsonét és Bill Clintonét. A szenátusban azonban sem Johnson, sem Clinton esetében nem volt meg az elnök elmozdításához szükséges szavazatszám.

Az impeachent eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt.

Szinte biztosra vehető, hogy felmentik

Szakértők szerint szinte biztosra vehető a volt elnök újabb felmentése, ugyanis a szenátusban kétharmados többségnek, azaz legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését.

Azonban egy január végi szenátusi szavazás - amelynek során arról voksoltak, hogy folytassák-e a Donald Trump volt elleni alkotmányos vádeljárást - is azt mutatta, hogy a republikánusok többsége ellenzi az eljárást. Ötven felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy

a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

Csütörtökön arra kérték Donald Trumpot az ellene indított eljárás demokrata párti felelősei, hogy a szenátus előtt tegyen tanúvallomást a január 6-i tetteivel kapcsolatban, azonban az előző amerikai elnök ezt visszautasította. A keddi tárgyalás előtt felmerült, hogy tanúkat is beidéznek az eljárás során.

A demokraták és a republikánusok szenátorai is gyors tárgyalást sürgetnek, hogy a felsőház zavartalanul dolgozhasson az új kormányzat feladatokon.

Donald Trump ügyvédei hétfőn közleményükben alkotmányellenesek nevezték a volt elnök felelősségre vonási eljárását, és a kedden kezdődő tárgyalást "politikai színháznak" nyilvánították.

Úgy fogalmaztak:

"ahelyett, hogy a ház elnöke és szövetségesei a nemzet gyógyulására összpontosítanának, vagy legalábbis a Capitoliumot megrohamozó törvénysértők büntetőeljárásával törődnének, megpróbálták saját politikai haszonszerzésük érdekében kihasználni a pillanatnyi káoszt".

Az ügyvédek a szenátust az ügy elutasítására szólították fel.

Amennyiben a volt elnököt elítélnék, elveszítheti a neki járó juttatásokat és a szenátus egy utólagos szavazást tarthatna arról, hogy Donald Trump soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson.

Ellentétben a felelősségre vonási eljárással, ebben az esetben csak a szenátus egyszerű többségére lenne szükség.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!