";l;;gmlxzssaw," - Nem, nem a nukleáris indítókódokat twittelte ki véletlenül az amerikai hadsereg
A stratégiai parancsnokság a virálissá vált poszttal kapcsolatban sietett tisztázni, egy kisgyermek műve
";l;;gmlxzssaw," - Nem, nem a nukleáris indítókódokat twittelte ki véletlenül az amerikai hadsereg

Forrás: Youtube/ Valorous TV

2021. 03. 31.
Szokatlan tartalmú tweetet tett közzé a napokban az amerikai hadsereg stratégiai parancsnoksága (Stratcom), ami gyorsan virálissá vált. A poszt a “;l;;gmlxzssaw,” karaktersort tartalmazta, melyről törlése után igyekezett tisztázni a szervezet, hogy egy gyermeki játék eredménye, semmilyen komoly kód kiszivárogtatásáról nincs szó.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

A zavaros posztot a hétvégén tette közzé a parancsnokság, és azonnal 11 ezer retweetet kapott, mielőtt durván fél órára rá törlésre került volna. 

A Stratcom először egy bocsánatkérő tweetet tett közzé, melyben minden zavarért elnézést kért, illetve a bejegyzés figyelmen kívül hagyását kérte a felhasználóktól, majd később ezt a posztot is törölték, ami további kérdéseket vetett fel a már összezavarodott Twitter-felhasználóktól.

A bizarr üzenet kapcsán többen feltételezték, hogy

a katonaság véletlenül közzétette nukleáris indítókódjait, mások viccet csináltak a dologból, mondván egy macska került a gép közelébe, és az ő műve a bejegyzés, illetve ilyen módon igyekeznek felvenni a kapcsolatot a földönkívüliekkel.

Végül kiderült, a posztért egy kisgyermek a felelős.

A Twitter-oldal kezelője ugyanis őrizetlenül hagyta számítógépét, így gyermeke könnyen megtalálta a billentyűzetet és el is játszott vele, és véletlenül közzé is tette az "üzenetet".

A Stratcom megerősítette, hogy semmiképpen sem hackertámadásról van szó.

Az eredeti „; l ;; gmlxzssaw” tweet néhány szimpátiaüzenetet is kapott, köztük a kanadai katonaságtól, amely így válaszolt

„Megesik az ilyen. Egyszer akár önnel is megtörténhet. Minden rendben, emberek ”

Érdekes módon nem ez volt az első eset, hogy a Stratcom Twitter-hírcsatornája vitákat kavart. Az amerikai hadsereg nukleáris erőit irányító szervezetét 2018-ban kritika érte egy szilveszteri tweet miatt, amelyben a bombák ledobásával viccelődött.

"A Times Square hagyományai szerint az újévet egy nagy gömb leejtésével köszönti...ha valaha is szükség lenne rá, készek vagyunk valami sokkal, sokkal nagyobbat ledobni"

- írta akkori bejegyzésében a Stratcom, majd később bocsánatot kért.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!