Lélegzetelállító kínai falu a sárkányfarkon
Lélegzetelállító kínai falu a sárkányfarkon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

 A Kína középső részén fekvő Hunan tartomány Zhangjiajie városában elterülő Wulingyuan festői és gazdag történelemmel rendelkező körzet, a legszebb kínai tájak egyike. Gyönyörűségét, és az ott elénk táruló egyedülálló és fantasztikus a látványt már a Song- és a Ming-dinasztiákban (7.-11. század) is magasztalták a kínai költészetben. Több mint 100 vers született a Wulingyuan körzetről az elmúlt pár évszázadban, melyek hűen tükrözik az itteni hegyek különlegességét és szépségét. (x)

Wu Guanzhong (1919-2020) híres kínai festő hamar felfedezte Wulingyuan csodálatos tájait, amit írásaiban is igyekezett megosztani a világgal:

„Wulingyuan körzet olyan, mint egy sokáig a szobájában maradó szép lány, akit senki sem ismer. Nehéz történelme elfedi a nagyszerűségét és a ragyogását”

- írta egyszer.

Családi házak a Longweiba, azaz Sárkányfarok nevű faluban
Családi házak a Longweiba, azaz Sárkányfarok nevű faluban

A körzet 1992-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára is természeti tájainak értékei miatt. Ha eloszlik a köd, amely egész évben beborítja Wulingyuan festői területeit, egy csendes és egyszerű kis falu jelenik meg előttünk. A Longweiba, azaz Sárkányfarok nevű kis falu az egyetlen tujia nemzetiségi falu Zhangjiajie városban. Folyók övezik körül a falut, zöld hegyeit pedig teraszok borítják.

A faluban sétálva, élvezhetjük a friss levegőt, a távolból madarak és víz hangjait hallgathatjuk, és gyönyörű színekben pompázó virágokat is megcsodálhatunk. Mindenki mosolyog, úgy érezni, mintha minden baj és aggodalom tovatűnne. 

A hegyek gerince egy sárkány farkára hasonlít, innen a falu neve. Ha a Longweiba-hegyekre felmászunk, akkor ráláthatunk Wulingyuan körzetre, sőt a városi területen fekvő Tianmen-hegyre is. A falu mindössze 200 méterre fekszik a Wulingyuan körzet bejáratától. Bár bővelkedik természeti adottságokban, a falusiak mindig szegények voltak. Csak a zöld fejlődés koncepciójának megvalósításával tudott megváltozni a helyiek helyzete. A zöld vizek és hegyek kincsek, egy szép és lakható falu építése minden szempontból az egyetlen útnak mutatkozott egy jómódú társadalom felépítéséhez. Longweiba falu legnagyobb problémája a környezetszennyezés volt, az első feladat ennek megszüntetésére irányult. 

Kína
A Longweiba, azaz Sárkányfarok nevű kis falu tája  Fotó: China Media Group

Sikerült megszüntetni a szennyezés forrását, és mára tiszta, takaros kis falu fogadja a turistákat. 

A mostani Longweiba falu olyan tujia nemzetiségi település, ahol faszerkezetes házak is láthatóak, de vannak olyan közepes kategóriájú családi házak is, amelyek integrálják a gazdálkodást és a modernitást, gazdag romantikus és művészi hangulatúak, egyszerű megjelenésűek és kényelmesek. A csillagokkal és a holddal együtt a nyári szellőben édes álomba merülhetünk este, és reggel napfényben, köddel és harmattal ébredhetünk, aztán lassan sétálhatunk a faluban. A finom falusi reggeli után könnyen eljuthatunk Wulingyuan festői és történelmi szempontból is érdekes körzetébe 

A falu újszerű megjelenése, az új fejlesztés az ideális ökológiai környezettel és a csodálatos családi házakkal egyre több utazót vonz. Longweiba falu a természeti erőforrásokra támaszkodva megszabadult a szegénységtől, egyre jómódúbbá válnak a helyi lakosok is.

(Zhang Lixiazi/CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!