Le Pen és Macron is alulmaradt a franciaországi regionális választásokon
A jobbközép Köztársaságiak párt végzett az élen, 29 százalékos támogatottsággal
Le Pen és Macron is alulmaradt a franciaországi regionális választásokon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 21.
Mintegy 29 százalékos támogatottsággal a jobbközép Köztársaságiak párt végzett az élen vasárnap a francia regionális választások első fordulójában, alacsony, alig 33 százalékos részvétel mellett - derült ki az exit poll eredményekből. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a vártnál rosszabbul szerepelt, a szavazatok 18,5 százalékát szerezte meg, míg Emmanuel Macron elnök pártjára mindössze 11 százalék voksolt.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Az északi Hauts-de-France régióban a konzervatív - és várhatóan jövőre az elnökségért is induló - Xavier Bertrand, a  régiótanács elnöke például a voksok 41 százalékát szerezte meg. Bertrand korábbi jobboldali kormányokban több miniszteri posztot is betöltött.

A baloldali pártok együttesen mintegy 26 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak, s ezen belül a szocialisták 18 százalékot kaptak.

Emmanuel Macron államfő pártja, amelynek eddig nem voltak képviselői a regionális tanácsokban, és nem is indított minden régióban jelöltet, 11 százalékot ért el.

Pártja, a  Köztársaság lendületben hat évvel ezelőtt még nem létezett, így tagokkal sem rendelkezik a regionális tanácsokban, és nem is indított jelöltet minden régióban. Jelöltjei vasárnap több helyütt nem szerezték meg a megfelelő számú voksot ahhoz sem, hogy indulhassanak a második fordulóban.

"Ez egy nehéz választás volt (a kormánypárt számára)"

- ismerte el vasárnap este Gabriel Attal kormányszóvivő.

Christian Jacob, a Köztársaságiak képviselőházi frakcióvezetője szerint a kormánypárt "megsemmisítő vereséget" szenvedett.  

A régiók többségét, hetet, eddig az ellenzéki, jobbközép Köztársaságiak vezették, hatot a szintén ellenzéki baloldal irányított, míg két helyen centristák, Korzika és Martinique szigetén pedig a helyi nacionalista erők kormányoznak.

Az exit pollok eredményei alapján az látszik, hogy a legtöbb régióban a választók megerősítették pozíciójukban a régiótanácsok eddigi vezetőit, akik alapvetően a hagyományos pártokból kerültek ki.

Meglepően gyengén szerepelt Le Pen pártja

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a vártnál rosszabbul szerepelt, a szavazatok mindössze 18,5 százalékát szerezte meg.

Elsősorban a Nemzeti Tömörülés gyenge szereplése okozott meglepetést, miután a felmérések azt jelezték, hogy Marine Le Pen pártja az előző, hat évvel ezelőtti regionális választások első fordulójához hasonlóan a régiók felében az élen végezhet, a második fordulóban pedig akár két régió irányítását is megszerezheti. Az exit poll alapján azonban úgy tűnik, hogy

erre sehol nem maradt esélye.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke vasárnap esti rövid sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy pártja a második fordulóban még javítani tud, miután elsősorban az ő szavazói maradtak otthon. Ezért cselekvésre kérte őket jövő vasárnap, mint fogalmazott: "a kormánypolitika megbüntetése érdekében".

A több mint ötmillió lakosú, Nizza és Marseille városát is magában foglaló déli Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban nagy meglepetésre a jelenlegi jobboldali vezető, Renaud Muselier végzett az élen a Nemzeti Tömörülés jelöltjével, Thierry Marianival szemben, aki korábban jobbközép színekben politizált, Nicolas Sarkozy államfő kormányában 2010 és 2012 között közlekedési miniszter volt.

Hasonló eredmény született északon, Marine Le Pen körzetében, Hauts-de-France régióban, ahol a jövő évi elnökválasztásra jelöltként már bejelentkezett jobboldali Xavier Bertrand győzött a Nemzeti Tömörülés jelöltjével, Sébastien Chenuvel szemben.

A Párizs központú Ile-de-France régióban a 2022-es elnökválasztáson szintén jobboldali színekben indulni kívánó Valérie Pécresse régióelnököt erősítették meg a választók a Nemzeti Tömörülés alelnökével, Jordan Bardellával szemben, aki alig 14 százalékot ért el.

A felmérések Bourgogne-Franche-Comté régióban is Marine Le Pen pártjának győzelmét jelezték előre, de a párt jelöltjét, Julien Odoult, a jelenlegi régióelnök, a szocialista Marie-Guite Dufay legyőzte.  

A jövő vasárnapi második fordulóba annak a listának a jelöltjei jutnak be, amely a szavazatok legalább tíz százalékát megszerezte az első fordulóban. Két párt akkor léphet szövetségre és vonhatja össze a listáit a két forduló között, ha az első fordulóban megszerezte a szavazatok legalább öt százalékát. A győztes lista a megszerzett helyeken felül a tanácsi helyek további 25 százalékával is rendelkezik, a többi helyet pedig arányosan osztják el a legalább öt százalékot elért pártok között.

A kormánypárt előzetesen jelezte, hogy a második fordulóban a győztesnek ígérkező jelöltet fogja támogatni a Nemzeti Tömörüléssel szemben, függetlenül attól, hogy az bal- vagy jobboldali-e.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!