Kutatás: a dicséretek szövegei nagyobb hatással vannak a fiatal hívőkre, mint maga a Biblia
Más érdekességek is kiderültek
Kutatás: a dicséretek szövegei nagyobb hatással vannak a fiatal hívőkre, mint maga a Biblia

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 04.
Norvégiában és Svédországban készített friss felmérések szerint az istentiszteleteken játszott dicséretek szövegei sokkal nagyobb hatással vannak a fiatalokra, mint a prédikációk vagy akár maguk a bibliai igék.

Roald Zeiffert norvég (baptista) doktorandusz kutatásai során például arra jutott, hogy a fiatalok jelentős része csak ritkán olvassa a Bibliát, és a maguk "teológiáját" jellemzően a dicséretek dalszövegeire, nem pedig a Biblia szövegére alapozzák.

Zeiffert lesújtó megállapításai egybecsengenek a Svédországban is tapasztalt trendekkel.

Ott ugyanis a Dagen nevű lap nemrég egy olyan felmérésről tudósított, melyből kiderült, hogy a fiatalok a dicséretet fontosabbnak tartják, mint magát az igehirdetést vagy a Biblia szövegét. A felmérés során feltett kérdés úgy hangzott, mi befolyásolja leginkább a hitüket. Mint kiderült, nem a Szentírás. A norvég kutató a megállapításait gyülekezeti körökben végzett felmérésekre alapozza, amelyeket 661 (15 és 25 év közötti) fiatal bevonásával készített.

Adatai szerint az ifjú keresztények 36 százaléka mondta azt, hogy valójában

„a Biblia nem olyan fontos számukra, és csak ritkán olvassák”.

A kutatás során készített interjúkból az is kiderült, hogy a bibliaolvasás sokak esetében eléggé rapszodikusan zajlik. Hol elmélyültebben és laposan olvassák, hol pedig csak felszínesen. Az egyik interjúalany például azt mondta, hogy vegyesek az érzései a Bibliával kapcsolatban: szentnek tartja, anélkül, hogy úgy igazán, erősen kötődne hozzá, és inkább a dicséretre és a közösségre támaszkodik, semmint a bibliaolvasásra.

Zeiffert úgy véli, hogy a Norvégiában és Svédországban végzett kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy azoknak, akik dicséreteket írnak vagy adnak elő, fel kéne ismerniük a felelősségüket az egyházban, hiszen rengeteg fiatal keresztényre gyakorolnak nagy hatást.

„Nem úgy látom, mintha elhatárolódnak a Biblia tartalmától. A felmérésemben részt vevő fiatalok többsége ugyanis hisz abban, hogy a Biblia Isten szava, de azért távolságtartók vele.”

- fogalmazott.

(CNE News / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!