Köves Slomó: Az antiszemitizmus elleni küzdelemnek a politikai napirend felett kell állnia
A rabbi véleménycikkében bírálta Ira Formant, aki az Orbán-kormányt antiszemitának tartja
Köves Slomó: Az antiszemitizmus elleni küzdelemnek a politikai napirend felett kell állnia

Forrás: Youtube/ATV Magyarország

2022. 08. 08.
Ira Forman, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős volt megbízottja cikkében megkérdőjelezte az Európai Zsidó Szövetség (EJA) Budapesten kiadott tanulmányának konklúzióját, mely az európai zsidóság biztonságáról és jólétéről szólt.

Forman szerint Orbán Viktor és kormánya a kollaboránsait használja fel arra, hogy alternatív tényeket hangoztassanak azért, hogy így a valódi antiszemitizmusukat elrejtsék. “A fenébe a hazugságokkal, itt vannak a valódi tények”- írta cikkében a volt tisztviselő. 

Slomó szerint azonban Forman

„féligazságokkal és hazugságokkal téveszti meg az olvasót, arra következtetve, hogy az Orbán-kormány antiszemita”. 

Forman 1996 és 2010 között a Nemzeti Zsidó Demokrata Tanács (NJDC) vezetője volt, mely szervezet az amerikai Demokrata Pártot támogató lobbi mellett állt. 

Köves Slomó, az EMIH elnöke azt is Forman szemére veti, hogy különleges megbízottként semmit sem tett azokban az esetekben, amikor szörnyű antiszemita támadások értek zsidó embereket Európa-szerte, például amikor 2014-ben egy terrorista megtámadta a brüsszeli Zsidó Múzeumot és megölt három embert. 

A rabbi szembeállította mindezeket azzal az “eredménnyel", melyet az Obama-kormánynak Magyarországon sikerült elérnie az antiszemitizmus elleni harcában. Székesfehérváron az amerikai kormánynak ugyanis sikerült megakadályoznia, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálint volt oktatási miniszternek, aki 1944-ben a fasiszta parlamentben képviselő volt. 

Slomó szerint érthetetlen, hogy az Egyesült Államok miért nem alkalmazta ugyanazt a nyomást, amelyet Székesfehérvár esetében tett, a francia, a belga és más antiszemita események ügyében. 

A belga esetnél a rabbi szerint nyilvánvaló volt, hogy a törvények miatt könnyű célpontok a zsidó létesítmények, hiszen Belgiumban tiltva van, hogy a biztonsági magáncégek alkalmazottai fegyvert viseljenek.

 A tanulmányban ismertetett felmérésben van egy szembetűnő ellentmondás, hiszen a dokumentum azt állítja, hogy nincs összefüggés az antiszemita attitűdök és az antiszemita incidensek gyakorisága között, pedig Franciaországban például, ahol a népesség 15 százaléka vallja magát antiszemitának, 2020-ban 339 antiszemita indíttatású támadás volt, Németországban pedig a megkérdezettek 17 százaléka vallotta magát antiszemitának, és 1909 zsidóellenes eset történt. 

Magyarországon a lakosság 42 százaléka állította azt magáról, hogy antiszemita, Romániában pedig 38 százalék, azonban ezekben az országokban lényegesen kevesebb atrocitás érte a zsidó lakosságot.

Magyarországon 30 esetet jelentettek, Romániában pedig 14-et. 

A rabbi szerint ez az inkonzisztencia azért lehetséges, mert csak a társadalmi attitűdöket vizsgálták a tanulmányban, nem az összes rendelkezésre álló információt és adatot.

(JPost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!