Koronavírusban elhunyt Igaly Diána olimpikon
A Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke mindössze 57 éves volt
Koronavírusban elhunyt Igaly Diána olimpikon

Forrás:MTI/Földi Imre

2021. 04. 09.
Életének 57. évében csütörtökön este elhunyt Igaly Diána olimpiai, világ- és Európa-bajnok koronglövő, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke. A kiváló skeetlövő koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba. Halálának hírét Sinka László, a magyar szövetség főtitkára erősítette meg péntek reggel az MTI-nek.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben mindent megnyert, amit lehetett. Olimpián 2004-ben, világbajnokságon 1998-ban és 2002-ben, Európa-bajnokságon pedig 1989-ben diadalmaskodott egyéniben. A szakág ötkarikás debütálásán, a 2000-es sydneyi játékokon bronzérmet szerzett, összességében a felnőttek között vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra.

 Az MSSZ közleményében jelezte, hogy az év sportlövőjének ötször megválasztott, 2019-ben pedig életműdíjjal jutalmazott bajnokát saját halottjának tekinti.

 "Egy igazi bajnok, egy legenda ment el"

- mondta az MTI-nek Sinka László, akit péntek délelőtt több százan kerestek már telefonon, üzenetben, hogy részvétet nyilvánítsanak. -

"Dia halála, mondhatom, megroppantotta a sportlövő-, sőt, az egész sporttársadalmat. Varázslatos ember volt, s nem csupán nagy bajnok, hanem egy szeretni való ember, akivel elég volt néhány percet beszélnie bárkinek, hogy érezze a jóságát."

A főtitkár elmondta, hogy Igaly Diána hosszú hetekig küzdött, de végül a vírust nem tudta legyőzni.

"Január legvégén, a születésnapján még boldogan, mosolygósan beszéltünk telefonon, néhány hét után pedig ez történt. Ez a vírus kegyetlen és kiszámíthatatlan, borzasztó"

- jegyezte meg a sportvezető, hozzátéve, hogy reméli, minél többen kérik majd az oltást, mert szerinte csak így lehet legyőzni a járványt.

Igaly egy 2015-ben, 50. születésnapja alkalmából adott interjújában versenyzői karrierét elárulta, hogy 1997-ben, édesapja, Igaly Miklós halála után a visszavonuláson is elgondolkodott, ám végül éppen apja szavai győzték meg arról, hogy folytatnia kell.

"Édesapám úgy halt meg, hogy már tudta, az ötkarikás indulás is elérhetővé vált a számomra, s nekem ugyan nem, de édesanyámnak azt mondta, hogy ott leszek.

Amikor halála után anyukám elmondta mindezt, akkor döntöttem úgy, hogy folytatom, s noha addig is sikeres voltam, a következő évben világbajnokságot és ezzel kvótát nyertem" - mondta akkor Igaly, hozzátéve, hogy egészen az athéni olimpiai sikerig minden évben tudott komoly versenyt nyerni, a csúcson volt.

Később komoly lőtérproblémákkal küzdött éveken át, a 2008-as pekingi játékokra ennek ellenére ki tudott jutni és ott a 13. helyen végzett, majd a londoni olimpiára is megpróbált kijutni, ám az már nem sikerült neki.

A 2012-es évben helyet kapott a magyar szövetség új vezetésében, és - amellett, hogy edzőként is tevékenykedett - egészen haláláig az MSSZ alelnökeként dolgozott.

Igaly Dianát a Magyar Olimpiai Bizottság szintén saját halottjának tekinti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben emlékezett meg a sportemberről, akiről azt írta, hogy "személyében a magyar sport egy kiemelkedő alakját veszítette el". Egyúttal jelezte, hogy Igaly Dianát az Emmi is saját halottjának tekinti.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!