Kínai techóriások átadják algoritmusaik adatait Pekingnek
Az óriáscégek egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben 
Kínai techóriások átadják algoritmusaik adatait Pekingnek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 16.
Főként a közösségi médiával foglalkozó kínai óriáscégek – például az Albibaba, a Tiktok-tulajdonos ByteDance, és a Tencent – elkezdték megosztani az algoritmusaikra vonatkozó adatokat a kínai kormányzattal. Hivatalosan ez volt az első olyan alkalom, hogy a vállalatok a kommunista államhatalomnak hasonló adatokat szolgáltattak.

Azért is olyan fontos ez a kérdés, mert az algoritmusok döntik el, hogy a felhasználók mit és milyen sorrendben láthatnak, valamint kulcsfontosságú szerepet játszanak a közösségi médiaplatformok növekedésének előmozdításában. 

Éppen emiatt ezeket az algoritmusokat a cégek bizalmasan kezelik.

Az Egyesült Államokban a Mark Zuckerberg vezetése alatt álló Metának és az Alphabetnek, a Google anyavállalatának, sikerült kivívniuk maguknak, hogy ezek az algoritmusok üzleti titoknak számítsanak, mikor azok nyilvánosságra hozatalát kérték tőlük.

Nyilatkozatában a Kínai Kibertér Adminisztráció azt írta, hogy az algoritmuslistát folyamatosan frissítik az adatokkal való visszaélések visszaszorítása érdekében.

A felsorolt algoritmusok közül az egyik az Alibaba tulajdonában lévő Taobaohoz (e-kereskedelmi webhelyhez) tartozik.

Az érintett algoritmus termékeket vagy szolgáltatásokat ajánl a felhasználóknak digitális lábnyomuk, illetve korábbi keresési adataik alapján.

A Trivium China politikai kutatócsoport technológiapolitikai kutatási részlegének vezetője szerint az adatok csupán a felszínt érintik.

„Nem úgy tűnik, mintha magukat az algoritmusokat adták volna át” -mondta a vezető. 

„Minden egyes algoritmus kapott egy regisztrációs számot, így a Kínai Kibertér Adminisztráció egy adott algoritmusra tud összpontosítani (…). A kérdés inkább az, hogy mi lesz a következő lépés annak ellenőrzésére, hogy az adott algoritmus megfelel-e a kapott kódnak?”

- tette hozzá.

A Kelet-kínai Politikatudományi és Jogi Egyetem Versenyjogi Kutatóközpontjának igazgatója azonban úgy véli, hogy a közölt információk „biztosan sokkal részletesebbek voltak annál, mint amit publikáltak.”

Az algoritmusokat megosztó óriáscégek egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. 

(BBC/Hetek

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!