Kína azt pedzegeti: az amerikai hadsereg vihette Vuhanba a koronavírust
Joe Biden 90 napot adott a hírszerzésnek, hogy kiderítse – mi az igazság
Kína azt pedzegeti: az amerikai hadsereg vihette Vuhanba a koronavírust

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 05. 27.
Peking csütörtökön azzal vádolta meg Washingtont, hogy politikai célokra kívánja felhasználni a koronavírus eredetét vizsgáló kutatásokat, miután Joe Biden amerikai elnök előző nap utasítást adott az amerikai hírszerző ügynökségeknek, hogy "kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a koronavírus-járvány eredetének feltárására.

Biden annak a lehetőségnek a vizsgálatát is kérte, hogy a kórokozó SARS-CoV-2-vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői februárban, a koronavírus első ismert felbukkanási helyeként ismert, közép-kínai Vuhanban folytatott vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak, hogy "rendkívül valószínűtlen", hogy a koronavírus laboratóriumból szabadult volna el.

Csao úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokat "nem érdeklik a tények és az igazság". A szóvivő, aki korábban a Twitter-oldalán is közzétett olyan elméletet, miszerint

a koronavírust akár az amerikai hadsereg is behurcolhatta Vuhanba, csütörtökön arról beszélt, hogy a kórokozó amerikai katonai laboratóriumból is származhat.

Úgy fogalmazott: "számos kétség merült már fel" a Fort Detricknél lévő laboratóriummal kapcsolatban, ezen kívül pedig - tette hozzá, - az Egyesült Államok még több mint kétszáz másik laboratóriumot működtet világszerte.

Csao hangsúlyozta: Washingtonban egyesek az őket a járvánnyal kapcsolatban terhelő felelősségről kívánják elvonni a figyelmet a "megbélyegzéssel és politikai manipulációval". Aláhúzta: amennyiben az Egyesült Államok felkéri Kínát, hogy vegyen részt egy teljes körű vizsgálatban, úgy Kína is arra fogja kérni az Egyesült Államokat, hogy Pekinget követve engedélyezzen nemzetközi vizsgálatokat a saját területén.

Joe Biden még tegnap arra utasította az amerikai hírszerzést, hogy 90 napon belül mondják meg, hogy honnan ered a koronavírus. Az amerikai elnök közvetve arra utalt, hogy nincs meggyőződve egyik forgatókönyvről sem, azaz nem veszi biztosra, hogy a koronavírus természetes eredetű. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!