Ígéret: A Hamasz kedvezőbb elbírálásban részesíti az orosz túszokat
A Moszkvával ápolt kapcsolatok jellege miatt
Ígéret: A Hamasz kedvezőbb elbírálásban részesíti az orosz túszokat

Youtube/Hindustan Times

2023. 10. 27.
A többi országénál "pozitívabb és figyelmesebb" módon kezeli Oroszország kérését a Gázában lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász - jelentette ki a Hamász külügyi osztályának vezetője, Musza Abu Marzuk Moszkvában.

"A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is.

Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit"

- mondta Abu Marzuk.

Hangsúlyozta mindemellett, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek. "Nem oroszokat, franciákat, amerikaiakat vagy más külföldiket ejtettünk foglyul. Számunkra minden elfogott izraeli, bár az elsődleges állampolgárságukra hivatkoznak abban a reményben, hogy ez megmenti őket" - nyilatkozott.

Úgy vélekedett, hogy a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején "üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti".

Ahogy arról korábban írtunk, a magyar-izraeli állampolgárságú Majan Zin a Heteknek mesélt arról, hogyan rabolták el a nyolcéves Ellát és a 15 éves Dafnát egy határmenti kibucból palesztin terroristák. Legutolsó információja róluk egy felvétel Gázából, amin egy matracon ülve zokognak a lányai.

 (MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!