Kétezer éve nem volt ilyen: lovasverseny lesz a római Circus Maximusban
Kétezer éve nem volt ilyen: lovasverseny lesz a római Circus Maximusban

Illusztráció(Forrás: Wikipédia/Pascal Radigue)

2021. 09. 13.
Az ókor óta először rendeznek lóversenyt Róma szívében, a Circus Maximus hatalmas arénájában. Szeptember 16-18. között tartják a világ legnevesebb díjugratóinak versenyét, a Global Champions Tourt. Róma polgármestere a lovassportok F1-ének nevezte a versenyt, amelyen 20 ország 101 sportolója és több mint 200 ló vesz részt.

"Kétezer év után térnek vissza a lovasok Circus Maximusba. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ezen a helyen rendezhetjük az eseményt. Nagy jelentőségű, hogy az arénában ilyen gyönyörű és rangos versenyt láthatunk vendégül"

- mondta Virginia Raggi polgármester az eseményt bemutató sajtótájékoztatón.

"Sokat dolgoztunk a műemlékvédelmi hatósággal együtt, hogy a versenyt az UNESCO-világörökség részének számító műemlékben rendezhessük" - tette hozzá a La Repubblica szerint.

A nemzetközi versenysorozatot 2006 óta rendezik meg.

A Circus Maximus, Róma egyik legfontosabb történelmi helyszíne az ókorban akár 250 ezer embernek is helyet biztosított. A város polgárai itt szerettek leginkább kocsiversenyeket nézni.

Róma
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Miután 1500 évvel ezelőtt a keleti gótok megszállták Rómát, hagyták, hogy az óriási építmény pusztulásnak induljon.

Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották.

Már régóta nem számít fontos ókori műemléknek a Circus Maximus, hétvégén főleg a kocogók használják. Gyakran választják koncertek és tömegdemonstrációk színhelyéül.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!