Kalandos körülmények között került elő II. Jeroboám király 2700 éves bullája Izraelben
Szakértők szerint ez a legkorábbi feliratos királyi pecsétlenyomat, amit eddig találtak
Kalandos körülmények között került elő II. Jeroboám király 2700 éves bullája Izraelben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 11.
Különleges, II. Jeroboám király udvarához köthető, Kr.e. 8. századra datált bulla hitelesítése zárult le Izraelben, ami a Ben-Gurion Egyetem szakértői szerint a legkorábbi paleo-héber feliratos agyagbullák egyike, ami a Szentföldön előkerült.  A bullát az 1980-as években vásárolta meg egy izraeli professzor egy beduin régiségkereskedőtől, de igazi értékére csak az elmúlt években kezdődő vizsgálatok során derült fény.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Beduin piacon, fillérekért jutottak hozzá

A bullát eredetileg Jigal Ronen volt egytemi professzor és régiséggyűjtő vásárolta meg az 1980-as években egy Beerseva közeli beduin piacon csupán 10 régi sékelért (kb 800 forintért). A rendkívül furcsa körülmények és a rendkívül olcsó ár miatt

Ronen eleinte nem gondolta, hogy hiteles lelethez jutott, inkább hamisítványnak hitte az agyagdarabot.

Így több, mint 20 évig pihent magángyűjteményében, anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna, milyen jelentős bibliai régészeti leletről van szó.

A Ben Gurion Egyetem professzora, Yuval Goren kicsit több, mint tíz évvel ezelőtt szerzett tudomást a 23,4 milliméter hosszú, és 19,3 milliméter széles bulla létezéséről, és öt évvel ezelőtt alapos, titkos vizsgálat kezdődött a lelettel kapcsolatban.

Az új bulla tesztelési folyamata úgy indult el, hogy Ronen barátja és szomszédja, Eliezar Oren a Ben-Gurion Egyetem emeritus professzora többször meglátogatta gyűjteményét. Oren, az egyetem régészeti programjának alapítója

gyanította, hogy a bulla valóban a vaskorszakból származik, és sürgette a Ronen családot, hogy adjon engedélyt a csúcstechnológiás tesztelésre.

Goren, aki a múltban számos pecsétlenyomat eredetét vizsgálta már meg az izraeli rendőség és az Izraeli Régészeti Hatóság megbízásából, beleegyezett abba, hogy felügyeli a laboratóriuma és az interdiszciplináris tudóscsoport által elvégzett eljárásokat - azzal a feltétellel, hogy a műtárgyat hitelesítés esetén átadják az Izraeli Régészeti Hatóságnak. 

Mára hitelesítését követően biztosan állítják II. Jeroboám ie. 8. századi uralkodási idejéből származik. A Biblia tanúsága szerint az izraeli király összesen 41 évig uralkodott, ebből 11 évet apjával, Jóással közösen. Uralkodása alatt Izrael virágzott és sikeres háborúkat folytatott a környező népekkel. Leigázta Damaszkuszt és a Jordántól keletre eső területeket is elfoglalta. Az elődjei által alapított új főváros, Szamária megerősödött királysága alatt. A nép körében ugyanakkor erkölcsi romlás és bálványimádás terjedt el. Hóseás, Ámosz, Jóel próféták voltak kortársai, és valószínűsítik, hogy Jónás is az ő idejében élt.

Ordító oroszlán és bibliai felirat

Az ovális bulla a professzor szerint szinte megegyezik egy ritka - és mára elveszett - sokkal nagyobb jáspis kőpecséttel, amelyet 1904-ben a Tel Megiddóban Gottlieb Schumacher vezetésével végzett régészeti feltárás során találtak. A figyelemreméltó elveszett pecsétet és az újonnan hitelesített pecsétet ordító oroszlán díszíti, amely farkát felemeli, fölötte pedig paleo-héber felirat látható:

„l'Sema eved Yerovam” (Sémának, Jeroboám szolgájának).

A Biblia által is említett II. Jeroboám a történészek szerint Kr.e. 788-tól 748-ig uralkodott.

A bullán csak a felirat töredéke szerepel, de Goren szerint egyértelműen megegyezik azzal, amit a jáspis pecsétbe metszettek. A Ben-Gurion Egyetem sajtóközleménye szerint figyelemre méltó és újszerű az a tény, hogy a királyi pecsét különböző méretekben is megjelent.

Rendkívül ritka, hogy az izraeli királyság idejéből ehhez hasonló pecsétlenyomatot találjanak, de több százat találtak, ami a júdeai királysághoz köthető, melyeket papiruszokon, anyagokon és néha fán is használtak. 

Goren szerint a dokumentumok, csomagok lepecsételésre használt bullákat megőrizték azok felbontása szerint, mivel

"olyan célokat szolgáltak, min napjainkban az aláírások". 

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!