hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy VII. századi hitvédő a muszlim hódítás árnyékában
A valódi Jézust kereste a pátriárka
Egy VII. századi hitvédő a muszlim hódítás árnyékában

Krisztus-mozaik a konstantinápolyi (isztambuli) Hagia Sophia-katedrálisban. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 12. 09.
Advent idején érdemes felidézni, hogy milyen szenvedélyes és fontos viták zajlottak le a középkor hajnalán Jézus Krisztus személyéről. Elsősorban a keleti egyház vezetői küzdöttek a korukban (is) elterjedt ferdítések és hamisítások ellen. A bibliai szándékú tisztázást tragikus módon a hirtelen támadt iszlám hódítás zavarta meg. A vita látszólag apró betűkön és szavakon zajlott, ám ezek a hit legfontosabb kérdéseit érintették.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Szergiosz konstantinápolyi pátriárka 638. december 9-én cserélte fel „e világ haszontalan viszontagságait égi örömökre”, személye és a nevéhez fűződő krisztológiai viták igen jelentős nyomot hagytak az egyháztörténetben.

A teológiai kérdésekről szóló viták nem a VII. században kezdődtek, előzményeik igen korai időkre visszanyúlnak. A krisztológia kérdése körüli vita a IV–V. században bontakozott ki igen erőteljesen, bár már a II–III. században is voltak ezzel kapcsolatban nézeteltérések.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!