Jeruzsálemben nyit nagykövetségi irodát Oroszország
Jeruzsálemben nyit nagykövetségi irodát Oroszország

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 16.
Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy Jeruzsálemben nyitnak nagykövetségi irodát, amelyben konzuli szolgáltatásokat fognak végezni, de diplomáciai rezidenciák is lesznek a területen, vagyis a jogi státusza magasabb lesz, mint egy konzulátusnak.

Az orosz államnak vitája volt a várossal egy terület jogi státusza kapcsán, ezért a felek abban állapodtak meg, hogy a nyugat-jeruzsálemi terület Oroszországhoz fog tartozni hivatalosan is, az orosz külügyminisztérium pedig belegyezett, hogy épületeket építsen a területen, amelyek arra fognak szolgálni, hogy nagyköveti irodát nyithassanak a városban.

Az orosz nagykövetség közleménye szerint a döntést megkönnyítette, hogy

„ez a lépés tovább erősíti a sokoldalú baráti kapcsolatot Oroszország és Izrael között, miközben összhangban áll az országunk változatlan álláspontjával egy igazságos közel-keleti rendezésre vonatkozóan”.

Az új diplomáciai komplexum megnyitására 5-10 éven belül fog sor kerülni, miután az ehhez szükséges épületek elkészültek. A megállapodás szerint a jeruzsálemi önkormányzat nem sajátíthatja ki a területet a villamos tervezett fejlesztései miatt, így tulajdonképpen a városvezetés arra kényszerül majd, hogy módosítsa a villamosvonalat.

Mint arról beszámoltunk, Oroszország néhány éve elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael állam fővárosaként, még azt megelőzően, hogy Donald Trump is bejelentette volna ezt, igaz ő az egységes, osztatlan Jeruzsálem felett is elismerte Izrael ősi, történelmi jogát.

(i24 News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!